Укрінформ. І що тепер?

Укрінформ. І що тепер?

12 Червня 2024
999
12 Червня 2024
11:00

Укрінформ. І що тепер?

Оксана Романюк
Виконавча директорка Інституту масової інформації
999
«Українська правда» провела дуже ґрунтовну роботу, встановивши факти цензури в Укрінформі. І що тепер?
Укрінформ. І що тепер?
Укрінформ. І що тепер?

«Детектор медіа» продовжує тему можливого реформування Укрінформу. Читайте інтерв’ю з новим генеральним директором Укрінформу Сергієм Череветим тут, а опитування медійників про ситуацію в інформагентстві — тут. Зараз «ДМ» публікує колонку директорки Інституту масової інформації (ІМІ) Оксани Романюк.

Тепер усі згадані в статті державні органи повинні дати публічну відповідь на запитання: хто всі ті десятки людей, які брали участь у цій історії. Офіс Президента має провести внутрішнє розслідування та звільнити з комунікаційного напрямку йолопів, які заснули на початку 2000-х і проспали всі наші революції та розвиток демократії в Україні. І замість них набрати досвідчених професіоналів.

Далі, виявляється, у нас в країні є ОВА, які у списках небажаних спікерів для медіа вказують «мешканців, у яких проблеми з водопостачанням» і «військовослужбовців, які мають проблеми з виплатами». Я сподіваюся, правоохоронні органи вже відкрили провадження з цього приводу, не чекаючи окремого звернення. Парламент також має не чекати звернень, а проявити суб’єктність і взяти це розслідування правоохоронців під свій контроль.

Окреме важливе завдання для парламенту та громадянського суспільства — внесення змін у законодавство, що стосується Укрінформу, щоб він міг прозоро і безпечно працювати відповідно до європейських практик і виконувати свою важливу функцію з інформування українського суспільства. Навіть статут Укрінформу є застарілим і не відповідає чинному медійному законодавству, яке значно прогресувало за останні роки. Головне, що потрібно зробити, — передбачити незалежну наглядову раду, яка буде призначати правління Укрінформу шляхом обрання кандидатур через прозорий конкурс. Цей крок відповідатиме стратегії європейської інтеграції України та позитивно вплине не лише на роботу Укрінформу, а на імідж України загалом. Це буде найпотужніша робота над помилками після ганебної історії.

Журналістська спільнота також має зробити свої висновки. Я б не зводила цю історію до однієї агенції та «київських дурнів» — це проблема, яка охоплює весь наш медіаринок. Вважаю, повні темники мають бути викладені у відкритий доступ, щоб журналісти могли ставити питання своїм ОВА. Ми як медійники також маємо дати відповідь на питання: де проходять наші «червоні лінії»? Для цього, а також для ефективного і більш суб’єктного захисту прав журналістів давно вже на часі створення нової членської журналістської організації, яка може виникнути на базі Медіаруху — найактивнішого неформального журналістського об’єднання України.

У підсумку ця ситуація показала наявність в Україні політичної цензури. Воєнну цензуру, деталі якої чітко окреслені в Наказі 73 Головнокомандувача, наша медіаспільнота приймає, оскільки це — наша безпека та доволі стандартна ситуація для країни у війні. Політична ж цензура послаблює всі сектори економіки й суспільства. Приклад Укрінформу показав, що вона, як та грибниця, поширюється на найменші місцеві органи влади, які підставляють і свої горщики під темники. А це означає замовчування проблем, зростання корупції та загальне послаблення країни.

Розслідування «Української правди» повинно стати відправною точкою для реформи державного медіа — Укрінформу. Дії кожної зі сторін — органів влади, парламенту, медійної спільноти, правоохоронних органів, громадського сектору — мають бути спрямовані на ефективне розв’язання виявлених проблем, щоб уникнути подібних ганебних ситуацій у майбутньому.

Титульне фото: Оксана Романюк (фотограф Максим Поліщук, «Детектор медіа»)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
999
Читайте також
29.05.2024 09:43
Ангеліна Страшкулич, Роман Кравець, «Українська правда»
796
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду