Богдан Кутєпов — про можливості ШІ, які використав у документальному фільмі УП «Тиса. Останній рубіж»

Богдан Кутєпов — про можливості ШІ, які використав у документальному фільмі УП «Тиса. Останній рубіж»

11 Травня 2024
987

Богдан Кутєпов — про можливості ШІ, які використав у документальному фільмі УП «Тиса. Останній рубіж»

987
Саундрек до фільму, обкладинку до відео на ютубі, голоси Зеленського, Януковича, журналіста Тузова — до створення всього цього під час монтажу Кутєпов залучив штучний інтелект.
Богдан Кутєпов — про можливості ШІ, які використав у документальному фільмі УП «Тиса. Останній рубіж»
Богдан Кутєпов — про можливості ШІ, які використав у документальному фільмі УП «Тиса. Останній рубіж»

7 травня видання «Українська правда» опублікувало документальний фільм Богдана Кутєпова «Тиса. Останній рубіж». Станом на момент публікації цієї новини відео на ютубі переглянули понад 203 тисячі користувачів.

«Відеожурналіст "УП" Богдан Кутєпов пройшов весь шлях ухилянта, ховався від ТЦК на Мукачівському вокзалі, добирався поїздом на Закарпаття, де потім вивчав місцевість берегів Тиси, наслухався від прикордонників історій про "конкретних злодєєв" і зняв покрокову схему відомої втечі в Румунію через парковку АТБ», — йдеться в анотації до фільму.

«Детектор медіа» розпитав у Богдана Кутєпова про його досвід використання генеративного штучного інтелекту під час монтажу відеоісторії про ухилянтів, жителів Великого Бичкова та підводні камені Тиси.

За словами відеографа, він захоплений вивченням можливостей ШІ та раніше вже експериментував із ними під час створення своїх матеріалів, зокрема у репортажі про волонтерів, які везли олів’є на фронт.

Богдан розповів, що у створенні обкладинки для публікації відео на ютубі використав сервіс Ideogram.

«Як засвідчив аналіз показників переглядів, вийшла вдала обкладинка: половина трафіку — зі схожих відео, тобто вона привертає увагу до самого матеріалу», — сказав журналіст.

У фільмі Кутєпова є саундтрек, куди увійшли композиції, створені ШІ під його керівництвом і за його творчим задумом. У цих треках можна почути, зокрема Януковича з його закликом до активістів Революції гідності «Астанавітєсь!», Зеленського, а також журналіста Дмитра Тузова.

«Штучний інтелект ще не дуже вправно вміє римувати українською. В процесі монтажу ШІ мені згенерував трек, він мені сподобався, але ШІ часто неправильно може ставити наголоси, слова ковтати, і виправити такі помилки — це велика морока. Тому створений ШІ трек «Ой не пливіть, хлопці, та й через Тису» я перезаписав своїм голосом і за допомогою власних талантів переспівав "партію" Януковича», — розповів Богдан.

Відеожурналіст «УП» користувався онлайн-платформою ElevenLabs для створення музичних треків до фільму. Як він пояснює, цей сервіс дозволяє створювати голосову модель, якій потім можна надиктувати певний текст — і отримати його звукове відтворення. В такий спосіб Кутєпов створив голосову модель Володимира Зеленського, голос якого у фільмі закликає ставати членами Клубу «УП».

Журналіст розповів, що в «УП» є свої правила використання ШІ під час створення журналістських матеріалів, однак у своєму фільмі про Тису він дозволив собі більше свободи, ніж того вимагає редакційна політика.

«“Українська правда” одним із перших видань в Україні запровадила політику використання ШІ. Там, зокрема, сказано, що у випадках використання ШІ ми маємо давати відповідне маркування. Цього принципу я не дуже дотримався у репортажі, бо фактично щоразу, коли на екрані з’являлася б картинка чи музика, згенеровані ШІ, мала б вискакувати плашка. Я давав маркування, але не щоразу, а також вказав це в описі до відео», — розповів Богдан.

Крім цього, під час монтажу стрічки журналіст створив голосову модель журналіста Дмитра Тузова, але не питав у нього на це дозволу.

«Текст новини, оприлюднений на сайті Державної прикордонної служби, глядачі фільму чують у виконанні відомого журналіста, радіоведучого Дмитра Тузова. Для цього я спеціально створив його голосову модель. У новині йшлося про те, що затримали двох людей, які плили через Тису в Україну, а не з України, — розповів Кутєпов. — Я не питав у нього дозволу на використання його голосу, бо сподівався на його прихильне ставлення до мене. Дмитро просто є моїм першим головним редактором, колись він узяв мене на роботу на канал "Тоніс". Ми з ним у дружніх стосунках, і я не думаю, що він на мене образиться за це. Але так, треба було спитати у нього».

Які сервіси радить Богдан Кутєпов тим, хто хотів би спробувати використовувати ШІ у своїх матеріалах:

  • Для генерації музики — Suno AI та Udio.com
  • Для розшифровки аудіофайлів — Pinpoint
  • Для створення реалістичних картинок, лого тощо — Ideogram

Учора Богдан Кутєпов повідомив на своїй фейсбук-сторінці, що саундтрек до фільму «Тиса. Останній рубіж» стане окремим бонусом для тих, хто має членство у Клубі «УП».

Титульне фото: Богдан Кутєпов / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
987
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду