Охорона забороняла журналістам знімати в харківському парку без дозволу мера

Охорона забороняла журналістам знімати в харківському парку без дозволу мера

27 Червня 2023
2748

Охорона забороняла журналістам знімати в харківському парку без дозволу мера

2748
Журналістка 5 каналу Ксенія Нечепоренко розповіла, що чоловік, який назвався начальником охорони саду Шевченка, заявив їм, що для зйомок у саду вони мають отримати дозвіл міського голови Ігоря Терехова.
Охорона забороняла журналістам знімати в харківському парку без дозволу мера
Охорона забороняла журналістам знімати в харківському парку без дозволу мера

26 червня в Харкові муніципальна охорона намагалася заборонити журналістам 5-го та 24-го телеканалів знімати в саду Шевченка без дозволу міського голови Ігоря Терехова. Про це розповіла ІМІ журналістка 5 каналу Ксенія Нечепоренко.

За її словами, вони знімали в саду сюжет про ситуацію з дівчиною, яка нещодавно протестувала проти виступу співачки Світлани Лободи.

Журналістка розповіла, що один з охоронців підійшов до них під час запису героїні сюжету і почав розпитувати, що вони роблять. Охоронець відійшов, але згодом до журналістів підійшов інший чоловік, який назвався начальником охорони саду Шевченка. Журналістка уточнила, що жодних документів він не показав.

«Він почав запитувати, що ми тут знімаємо, чи маємо дозвіл. На нашу відповідь, що маємо, він почав розпитувати, який дозвіл ми маємо. Ми відповіли, що журналісти мають дозвіл відповідно до законів України проводити знімання в громадських місцях. На це він нам сказав, що для знімання в саду ми маємо отримати дозвіл від пана Терехова. Це було прямо нам заявлено. А без дозволу Терехова, охоронець сказав, ми знімати не можемо», — розповіла Ксенія.

За її словами, журналісти відмовилися припиняти знімання і порадили йому звернутися до поліції, якщо він вважає, що вони порушують закон. 

Інцидент вичерпався тим, що журналісти наполягли на тому, що працюють відповідно до Конституції України та медійних законів, після цього охоронець розвернувся і пішов.

Звертатися до поліції щодо цієї ситуації журналісти каналів не планують. За словами Ксенії, охоронці фізичної сили не застосовували, камери не чіпали, лише «намагалися пресувати» словами.

Нагадаємо, раніше Приморський районний суд міста Одеси визнав винними в перешкоджанні професійній журналістській діяльності двох осіб, які у 2018 році діяли як представники «Муніципальної варти». Тоді обвинувачені застосували гумові кийки і сльозогінний газ, внаслідок чого постраждали троє журналістів — головний редактор газети «Нерозкриті злочини» Костянтин Слободанюк та журналісти газети «Суспільний прибій» Віталій Ткаченко і Мирослав Бекчів.

Фото: Ксенія Нечепоренко / фейсбук 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2748
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду