Для розслідування загибелі журналіста AFP Армана Солдіна до України прибули французькі слідчі

Для розслідування загибелі журналіста AFP Армана Солдіна до України прибули французькі слідчі

16 Травня 2023
1345

Для розслідування загибелі журналіста AFP Армана Солдіна до України прибули французькі слідчі

1345
Напередодні в Києві провели вечір пам’яті журналіста AFP, загиблого від російського ракетного обстрілу біля Часового Яру на Донеччині.
Для розслідування загибелі журналіста AFP Армана Солдіна до України прибули французькі слідчі
Для розслідування загибелі журналіста AFP Армана Солдіна до України прибули французькі слідчі

До України прибули французькі слідчі для розслідування загибелі під час російського ракетного обстрілу поблизу Часового Яру на Донеччині журналіста інформагентства AFP Армана Солдіна.

Про це в коментарі «Укрінформу» повідомила керівниця офісу міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Вона нагадала, що прокуратура Франції розпочала розслідування загибелі Армана Солдіна на війні в Україні, і відзначила, що справа просувається доволі швидко.

«Ми на зв’язку із французькою стороною. Вони співпрацюють з Офісом генпрокурора України. Ми знаємо, що вчора (14 травня. — Ред.) четверо слідчих прибули з Франції і почали збирати свідчення», — сказала Кавельє.

За її словами, «Репортери без кордонів» приділяють багато уваги цій справі, адже вбивство журналіста — це не лише воєнний злочин проти цивільної людини.

«Журналісти виконують соціальну функцію — надають достовірну інформацію для суспільства, і Арман Солдін робив це професійно», — сказала керівниця офісу.

Тим часом 15 травня в Києві відбувся вечір пам’яті Армана Солдіна, який організували інформагентство AFP спільно з Українським національним інформаційним агентством «Укрінформ».

На вечір пам’яті віддати шану загиблому репортеру і згадати найяскравіші сторінки його життя прийшло близько сотні колег та друзів, повідомляє кореспондент агентства.

Директор Agence France-Presse Фабріс Фрис розповів, що Арман був одним із перших журналістів, який добровільно зголосився приїхати в Україну. «Він віддав своє життя, щоб мільйони людей знали, що тут відбувається», — сказав Фрис.

Колеги Солдіна згадували, що він розповідав про жахіття війни з Ірпеня, Бучі, Херсона, часто бував і на Бахмутському напрямку.

За словами журналіста Еммануеля Пешо, який був поряд із Арманом під час обстрілу, «він був дуже серйозним і знав про ризики, але він поїхав в Україну, тому що хотів показати та розповісти правду про цю війну».

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у своєму виступі зазначив, що не був особисто знайомий з Арманом Солдіном, але зі спогадів тих, хто його знав, бачить, що він був не лише чудовим журналістом, а й прекрасною людиною.

Арман Солдін народився в Сараєві, що в Боснії та Герцеговині, 21 березня 1991 року, був громадянином Франції. Він почав працювати на AFP як стажер у римському бюро у 2015 році, а потім перейшов до лондонського.

Солдін належав до першої команди AFP, яку відправили до України після початку повномасштабного російського вторгнення, і прибув наступного дня. З вересня він жив в Україні та регулярно їздив на передову.

Арман Солдін загинув у вівторок, 9 травня, внаслідок російського ракетного обстрілу на околиці Часового Яру на Донеччині. Команда AFP потрапила під обстріл із ракет «Град», коли була з групою українських військових. 32-річний Солдін загинув, коли ракета влучила неподалік того місця, де він лежав. 

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1345
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду