Мердок і Тернер завойовують Китай

7 Березня 2002
1340

Мердок і Тернер завойовують Китай

1340
Вже найближчими тижнями в Китаї відкриється китайськомовний телеканал американського медіа-магната Руперта Мердока. Він називається “Ксінгконг вейши”. Англійська назва - “Стар сателайт ТВ”. Станом на сьогодні він є найбільшою перемогою Мердока в його тривалій і часом безуспішній боротьбі за вихід на масивний, але суворо регульований медіаринок Китаю.
Мердок і Тернер завойовують Китай
За повідомленням агенства “Рейтер”, його медіа-гігант “Ньюз корпорейшн” сподівається, що китайський варіант американського телевізійного хіта - побутової комедії "Друзі" знайде в Китаї багато шанувальників. Нова програма вийде в ефір під назвою “Радісна молодь”, що разом із ток-шоу, драмами і ігровими шоу, що виробляються “Стар груп” (крило “Ньюз корп” у Гонконзі) буде запропоновано до уваги 100 мільйонам глядачам кабельного телебачення південної китайської провінції Квандонг.

Минулого року Пекін дозволив вести кабельне телемовлення у Квандонзі двом іноземним компаніям – “Ксінгконг” (гонконзьке крило “Фенікс сателайт ТВ”, 38% якого належать Руперту Мердоку) та “Чайна Ентетеймент ТВ” (CETV), яке контролює Тед Тернер. Відтоді іноземні мовники вперше на законних підставах отримали доступ до будинків китайців. Протягом минулих десяти років західним телевізійникам було дозволено мовити тільки у не менш ніж “тризіркових готелях” та мікрорайонах, де живуть іноземці.

"Цей телеканал – наша найважливіша ініціатива, яку ми зараз реалізуємо” – заявив виконавчий продюсер з телебачення “Ньюз корп” Джеммі Девіс, який відповідає за запуск каналу. Враховуючи уроки, які американські телевізійники здобули розпочинаючи мовлення в багатомовній Індії, Девіс робить ставку на програми місцевою мовою, щоб завоювати глядачів, для яких він міг би стати національним каналом. Він працюватиме на мандаринському діалекті китайської мови, який панує у Квандонзі. "Якщо ти хочеш завоювати серця місцевої аудиторії, ти мусиш стати місцевим. Це означає говорити місцевою мовою," - каже Девіс, якому 35, народжений у Чикаго. За ліцензією “мердоківці” взяли на себе зобов”язання транслювати у своїх кабельних мережах у Сан-Франциско і Лос-Анжелесі англомовний телеканал китайської державної телекомпанії.

Але “мердоківці” сподіваються згодом розширити мовлення за межі Квандонгу.

Лідери Комуністичної партії Китаю відводять масс-медіа вирішальну роль у підтриманні соціальної стабільності, відповідно до нової управлінської концепції на час стрімких реформ економіки та підвищення впливу в східно-азійському регіоні. Західні мовники вірять, що їхня робота у Квандонзі стане гарним сигналом для влади у Пекіні – мовляв, не турбуйтеся! – ані “мердоківці”, ані “тернерівці” не планують робити на своїх каналах в Китаї жодного випуску новин, через які б могли дестабілізувати ідеологічну ситуацію. “Думаючи на перспективу, так – ми хотіли б стати одним з національних телеканалів!”, - розмірковує Девіс, який раніше у США був продюсером спортивних телепрограм. "І я б не витрачав таку кількість грошей, якби не планував би лишитися у Квандонзі бодай на 25 років," – каже він, маючи на увазі плани виробити протягом першого року мовлення понад 700 годин місцевого телепродукту.

Враховуючи досвід “Бі-Скай-Бі” у Великобританії і “Фокс” в Америці, “мердоківці” збираються виробляти у Китаї в середньому 60% національного телепродукту. Наприклад, побутова комедія “Радісна молодь” орієнтується на аудиторію 18-45 років. "Якщо Ви хочете привернути глядачів на свій бік – а як інакше Ви зможете заробити на місцевому ринку? – то лише розважаючи та пробуджуючи почуття в серці кожного глядача. І якщо Ви це хочете, Ви повинні мати місцеві програми на місцеві теми, які важливі для тамтешньої аудиторії", - додає Девіс.

На противагу “мердоківцям” канал “CETV” Теда Тернера запровадив минулого тижня програмну політику "адаптування до місцевих умов найбільш популярних шоу з Гонкогу, Тайваню і Китаю”. Речник “тернерівців” Грейс Вонг каже, що “CETV” також збільшить цього року частку місцевого телепродукту з наявних на сьогодні 20%. "У нас будуть додаткові 250 годин місцевих програм, як тільки ми закінчимо організацію альянсу з місцевим китайським партнером”, додає Вонг.

Ринок телереклами у провінції Квандонг оцінюється у 320 мільйонів доларів і американським телевізійникам рано чи пізно доведеться виборювати право виходу на загальнонаціональну аудиторію. Вже зараз “мердоківський” канал “Ксінгконг” вільно транслюється з супутника і його можна приймати у більшості китайських регіонів за допомогою супутникової антенни.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1340
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду