Двох працівників ФСБ Росії судитимуть за переслідування журналістки в окупованому Криму

Двох працівників ФСБ Росії судитимуть за переслідування журналістки в окупованому Криму

29 Березня 2023
693
29 Березня 2023
13:34

Двох працівників ФСБ Росії судитимуть за переслідування журналістки в окупованому Криму

693
Колаборанти з ФСБ провели в 2015-му обшук у журналістки Ганни Андрієвської через публікацію матеріалу про батальйон «Крим». Справу проти них передали до суду.
Двох працівників ФСБ Росії судитимуть за переслідування журналістки в окупованому Криму
Двох працівників ФСБ Росії судитимуть за переслідування журналістки в окупованому Криму

Прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох працівників ФСБ Росії, які переслідували українську журналістку Ганну Андрієвську в окупованому Криму.

Як повідомила прокуратура АР Крим, обвинувачені, бувши працівниками Головного управління Служби безпеки України в АР Крим, після тимчасової окупації півострова в лютому 2014 року зрадили присягу та перейшли на бік ворога. Вони обійняли посади старшого слідчого-криміналіста та спеціаліста І категорії (експерта) сформованих окупаційною владою підрозділів «УФСБ Росії в Республіці Крим і місті Севастополі».

За даними слідства, обвинувачені здійснювали кримінальне переслідування журналістки Ганни Андрієвської у зв’язку з її професійною діяльністю, а саме за публікацію статей, у яких вона об’єктивно висвітлювала події на півострові після окупації.

Вони сфабрикували «кримінальну справу» проти журналістки і в березні 2015 року незаконно проникли до квартири потерпілої та її батьків у Красногвардійському районі Криму. 

Всупереч волі власників житла та погрожуючи застосуванням насильства в разі опору або непокори, вони незаконно провели обшук, вимагаючи надати їм речі та документи, фактично відсутні у помешканні. Також вони вилучили речі та документи, які належали особисто журналістці й могли бути пов'язані з її професійною діяльністю.

Унаслідок незаконних дій окупаційних правоохоронців потерпілій обмежено в’їзд на територію півострова.

Дії обвинувачуваних кваліфіковано як переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, здійснюване групою осіб за попередньою змовою (ч. 2  ст. 171 КК України), незаконне проникнення до житла, незаконне проведення в ньому обшуку з погрозою застосування насильства (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 162 КК України) та державну зраду (ч. 1 ст. 111 КК України). Санкція найтяжчої статті передбачає позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років.

Як повідомляв ІМІ, 13 березня 2015 року співробітники ФСБ Росії провели обшук в квартирі батьків кримської журналістки Ганни Андрієвської в межах кримінальної справи, порушеної за публікацію на сайті українського ІА «Центр журналістських розслідувань» її матеріалу про волонтерів батальйону «Крим».

ФСБ Росії порушила кримінальну справу проти Андрієвської за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії).

Журналістка розповіла, що матеріал був опублікований ще в грудні 2014 року. Стаття розповідає про волонтерів батальйону «Крим», що це за організація та як вони працюють. Андрієвська заявила, що в матеріалі немає жодних закликів до відокремлення півострова.

Нагадаємо, 22 березня затримана у Криму журналістка Ірина Данилович, яку окупанти незаконно засудили до семи років позбавлення волі, оголосила сухе голодування «до моменту організації її діагностики та початку лікування, або до моменту її біологічної смерті».

За день до того стало відомо, що Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Попри те, що стан її здоров’я стрімко погіршується, у СІЗО Сімферополя видали документи про відсутність медичних перешкод для етапування.

Правозахисні організації закликали негайно госпіталізувати Ірину Данилович. Правозахисники заявили, що без термінового та комплексного лікування хвороба Данилович може призвести до смерті.

Фото: Ганна Андрієська / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
693
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду