«МедіаЧек»: «Ліга» не порушила кодекс етики заголовком новини про призов жінок

«МедіаЧек»: «Ліга» не порушила кодекс етики заголовком новини про призов жінок

14 Жовтня 2022
5051

«МедіаЧек»: «Ліга» не порушила кодекс етики заголовком новини про призов жінок

5051
Заголовок новини не маніпулятивний, фотографія — відповідає змісту і нічого не порушує.
«МедіаЧек»: «Ліга» не порушила кодекс етики заголовком новини про призов жінок
«МедіаЧек»: «Ліга» не порушила кодекс етики заголовком новини про призов жінок

«Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» відновили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У випадку, якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду.

ВИСНОВОК № 149

щодо матеріалу з сайту інформагенції «ЛIГАБiзнесIнформ» під заголовком «Вагітних жінок та матерів малолітніх теж братимуть на військовий облік – Міноборони»

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 29 грудня 2021 року до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянки на цей матеріал. Скаржниця вважає, що в матеріалі клікбейтовий і оманливий заголовок із фотографією.

2. Матеріал розміщений на сайті liga.net 26 грудня 2021 року в рубриці «Новини», автором зазначений «Марко Сировой».

3. Розглядуваний матеріал присвячений питанням військового обліку жінок, які мають малолітніх дітей або чекають на дитину. На початку матеріал містить ілюстративне фото жінок у військовій формі (джерелом зазначене Міноборони), а наприкінці його подані скріншоти допису з фейсбук-сторінки Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

  1. Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):

«Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо, не повинна фальсифікувати зміст. Необхідно повідомляти аудиторію про подання відрепетируваних та реконструйованих новин.» (п. 8).

2. Редакційний кодекс LIGA.net:

5.4. Заголовки

  • Головне правило — наші заголовки ніколи не обманюють читача. Це означає, що суть статті або новини повинна відповідати заголовку.
  • Ми не використовуємо в заголовках клікбейтних слів і фраз. "Шок", "сенсація", "Ти ні за що не вгадаєш..." тощо
  • У заголовках допускаються узагальнення і помірна гіперболізація.

Приклад. На коронавірус до кінця року може перехворіти кожен п'ятий українець, вважають у МОЗ.

Краще, ніж: "У МОЗ розрахували позитивний і песимістичний сценарії поширення COVID-19".

  • Парадоксальні або помірно інтригуючі заголовки: Рінат Ахметов заробив за минулий рік 20 млрд грн. І відразу все витратив.

5.6. Робота з фото і відео

Всі новинні матеріали порталу мають бути проілюстровані. Фото або відео повинні мати інформаційну цінність і прямий, очевидний зв'язок зі змістом тексту. Заборонено використовувати компрометуючі фото- і відеоматеріали з явними ознаками монтажу…

Рекомендації до підбору фотографій у новинах, оглядах, інтерв'ю

  • найкращий варіант ілюстрації — гарне фото суб'єктів новини (заяви), коментаторів, ньюзмейкерів, що згадуються в тексті, а також місця дії, об'єкта чи предмета новини; люди — найкраща ілюстрація;..

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

  1. Заголовки новинних матеріалів значною мірою відображають зміст відповідної новини. Тому медіа варто враховувати, що значну частину новин аудиторія не читає, обмежуючись лише переглядом заголовків.
  2.   Звертаємо увагу на те, що час виходу розглядуваного матеріалу – грудень 2021 року, коли питання військового обліку жінок було значно сенситивнішим, аніж зараз, у розпал повномасштабного російського вторгнення.
  3. Кодекс журналістської етики не оперує поняттям «клікбейтовості», його пункт 8 вказує лише на неприпустимість введення читачів у оману завдяки заголовкові.

Редакційний кодекс «ЛІГАБізнесІнформ» згадує про «клікбейтовість», але лише на прикладі оцінкових виразів у заголовку, наприклад, слова «шок», якого немає в розглядуваному заголовку.

Матеріал побудований на основі розлогого допису ГУР МО, який стосувався військового обліку жінок загалом. А сама новина фокусується на можливості взяття на військовий облік вагітних та жінок із малолітніми дітьми. Тому зміст матеріалу й заголовку до нього відповідають одне одному. У тексті матеріалу наголошено, що військовий облік ще не означає обов’язкового призову чи мобілізації.

Тому Ініціатива не вбачає порушень у заголовку розглядуваного матеріалу.

  1. Використане на початку матеріалу фото виглядає явно ілюстративним, але воно відповідає тематиці новини. Хоча на момент написання цього висновку в Україні вже прийняте рішення про добровільний військовий облік жінок, але на момент виходу матеріалу певна ймовірність залучення жінок окремих професій до армії існувала (зважаючи на накопичення російських військ біля кордонів). Тобто вказане фото не було дезінформативним і нічого не порушує.

Ініціатива «МедіаЧек» вважає, що Інформаційне агентство «ЛIГАБiзнесIнформ» у заголовку матеріалу «Вагітних жінок та матерів малолітніх теж братимуть на військовий облік – Міноборони» та початковому фото до нього не порушило пункту 8  Кодексу етики українського журналіста та норм власного Редакційного статуту щодо фото й заголовків.

12 жовтня 2022 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5051
Читайте також
17.06.2022 09:16
Детектор медіа
Інститут масової інформації
«Детектор медіа»
6 104
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду