В Україні створили Міжнародний фонд страхування журналістів: як він працює та які умови страхування

В Україні створили Міжнародний фонд страхування журналістів: як він працює та які умови страхування

3 Травня 2022
3268

В Україні створили Міжнародний фонд страхування журналістів: як він працює та які умови страхування

3268
Журналісти незалежних медіа можуть застрахувати своє здоров’я та життя на суму до ста тисяч доларів.
В Україні створили Міжнародний фонд страхування журналістів: як він працює та які умови страхування
В Україні створили Міжнародний фонд страхування журналістів: як він працює та які умови страхування

Упродовж понад двох місяців повномасштабної агресії Росії в Україні загинули 22 журналісти, дев’ятеро були поранені. Для організації страхування медійників, які вирушають в зону бойових дій, на початку травня громадські організації створили Міжнародний фонд страхування журналістів (МФСЖ). Про те, як працюватиме страхування медійників в умовах війни, «Детектор медіа» поговорив з Оксаною Бровко, виконавчою директоркою Асоціації «Незалежні регіональні видавці України».

— Пані Оксано, як виникла ідея створити Міжнародний фонд страхування журналістів, хто серед його засновників?

— Міжнародний фонд страхування журналістів (МФСЖ) – це ініціатива та чудовий приклад спільної роботи шести громадських організацій: Фундації «Суспільність», Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» (АНРВУ), Інституту масової інформації, «Детектора медіа», Центру демократії та верховенства права та Інституту розвитку регіональної преси.

Ідея страхувати журналістів виникла з початком широкомасштабного вторгнення Росії, на одній із спільних зустрічей колег. Зважаючи на довготривалий позитивний досвід членства АНРВУ в міжнародних організаціях, я звернулася до Всесвітньої газетної асоцації (WAN-IFRA) з проханням не лише підказати, яка саме страхова компанія забезпечує таке специфічне для ринку страхових послуг страхування, а й допомогти фінансово підтримати нашу ідею.

Оксана Бровко, виконавча директорка Асоціації «Незалежні регіональні видавці України»

В результаті колеги не лише оперативно допомогли підібрати доброчесну міжнародну страхову компанію («Insurаnce for Local Media»), а й виділили для цієї мети десять тисяч доларів США, на котрі ми вже розпочинаємо страхувати журналістів. 

Кілька тижнів кропіткої організаційної праці, консультацій із колегами, і відтепер наші журналісти можуть застрахуватися, якщо їдуть у гарячі точки чи на нещодавно звільнені території для роботи. В нашій робочій групі вже є координатори та юристи, які зможуть пітдримувати журналістів у разі настання страхового випадку.

Дотепер, як виявилось, в Україні питання журналістської страховки не було вирішеним. Попри те, що країна воює з 2014 року, наші журналісти та їхні родини лишалися беззахисними у разі травми чи загибелі. Створення МФСЖ – це великий крок уперед для всіх нас. До процесу фінансової підтримки можуть долучатися і інші донори та благодійники. Це лише посилить нас та дозволить збільшувати кількість застрахованих.

Зараз наше основне завдання – запустити процес прийому заявок, страхування та залучення більшої кількості донорів до процесу.

— Хто зможе застрахуватись? 

— Застрахуватись зможуть журналісти, і це важливо наголосити, саме незалежних українських медіа, які відправляються в офіційне відрядження, які мають засоби захисту. Також вітається, але не є обов'язковим з нашого боку, якщо ви пройшли спеціалізовані курси домедичної допомоги, бо для нас важливо, щоб люди були вже підготовлені. Страхуватися будуть ті медійники, що планують відрядження в зони бойових дій, на окуповані території та на звільнені території (протягом одного місяця після звільнення).

— Як подати заявку, який термін страхування?

— Страхувати одного журналіста ми зможемо на термін від одного до трьох днів. Подати заявку можна за посиланням.

— Що покриває страхування?

— Страхове покриття — до 100 000 доларів США на відшкодування медичних витрат у разі ушкодження. В разі загибелі журналіста родина отримує 100 000 доларів США.

— Хто визначає, які заявки задовольняються?

— Наша Координаційна рада розглядає кожну заявку та приймає рішення про страхування чи відхилення заявки. До Координаційної ради МФСЖ входять представники всіх організацій-засновників цієї ініціатииви:

  • від Фундації «Суспільність» — Тарас Петрів

  • від Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» — Оксана Бровко

  • від  Інституту масової інформації — Роман Головенко

  • від «Детектора медіа» — Світлана Остапа

  • від ЦЕДЕМ — Ігор Розкладай

  • від ІРРП — Людмила Панкратова.

— Як можна долучитися до підтримки МФСЖ?

— Дуже просто – напишіть нам, ми дуже оперативно зможемо організувати ваш внесок до розвитку фонду.  Ми вирімо, що наша спільна робота отримає підтримку від усіх, кому небайдужа незалежна українська журналістка та хто готовий підтримувати у цей важкий час наших колег, які розповідають усьому світові про злочини, що кояться на нашій землі.

Фото: Kenny Holston/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3268
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду