КЖЕ винесла «Укрінформу» попередження через відео про поводження з мінами

КЖЕ винесла «Укрінформу» попередження через відео про поводження з мінами

26 Квітня 2022
1915

КЖЕ винесла «Укрінформу» попередження через відео про поводження з мінами

1915
У короткому сюжеті показано, як люди у військовій формі ногами відкидають із проїжджої частини протитанкові міни.
КЖЕ винесла «Укрінформу» попередження через відео про поводження з мінами
КЖЕ винесла «Укрінформу» попередження через відео про поводження з мінами

Комісія журналістської етики винесла агенції «Укрінформ» дружнє попередження через відео «Розмінування» дороги поблизу Бородянки на Київщині», опубліковане у ютубі агенції 1 квітня 2022 року.  

У короткому сюжеті показано, як люди у військовій формі ногами відкидають із проїжджої частини протитанкові міни. Закадровий голос коментує: «Знамениті на весь фейсбук міни… щоб люди бачили, це не фейк. Впорядковуємо, територія вже наша». «Краще це було би розсунути, ніж наїхати зверху», – додає коментатор.

Говорячи про «знамениті» міни, коментатор має на увазі інший сюжет, який розійшовся соціальними мережами та потрапив до українських медіа: легковий автомобіль проїжджає мостом, намагаючись не потрапити колесами на протитанкові міни. Будь-яких інших пояснень в описі відео не міститься.

КЖЕ нагадує, що в описі каналу Ukrinform TV зазначено: «Цей канал YouTube є власністю та офіційним каналом агенції Укрінформ».

Відповідні етичні стандарти та їх дотримання

Пункт 6 Кодексу етики українського журналіста: «Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти та редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіо матеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел».

На YouTube-каналі Ukrinform TV зазначено джерело відео – телеграм-канал «Останній блокпост». Отримане відео журналісти поширили без будь-яких коментарів.

Єдине пояснення, на яке може спиратися глядач, – закадровий голос. Із відео незрозуміло, ким є люди у військовій формі, які відсувають міни ногами, чому вони так роблять та наскільки це безпечно.

Тема мінної небезпеки є надзвичайно важливою в Україні в час війни і водночас – новою для більшості глядачів або читачів.

Ще до початку широкомасштабного російського вторгнення міжнародні організації називали Україну однією з найбільш «забруднених» мінами країн. Після 24 лютого небезпека для мирних людей підірватися на міні значно зросла.

Без експертних коментарів або порад відео виглядає таким, що призводить до хибної думки, нібито поводження, яке демонструють герої відео, є безпечним. Журналісти не застерігають утриматися від повторення такої поведінки і не роз’яснюють, як належно поводитися з мінами та боєприпасами.  Це той випадок, коли неповна або неперевірена інформація, поширена журналістами, може коштувати життя.

КЖЕ заявляє, що такий матеріал є порушенням пункту 6 Кодексу етики.

Висновки і рекомендації

Комісія з журналістської етики встановила, що сюжет «Розмінування» дороги поблизу Бородянки на Київщині» на YouTube-каналі Ukrinform TV порушує п. 6 Кодексу етики українського журналіста, та виносить агентству «Укрінформ» попередження.

Для належного висвітлення тематики, пов’язаної з мінною небезпекою, Комісія радить журналістам і редакціям:

  • У новинах та інших матеріалах, де йдеться про міни та боєприпаси, роз’яснювати аудиторії правила поводження та іншу важливу інформацію.
  • Утримуватися від поширення без коментарів матеріалів, де зафіксоване неналежне поводження з мінами чи боєприпасами. Журналістам варто зазначати наявність порушень в описі або в інший спосіб.
  • Використовувати нейтральну лексику, утриматися від використання експресивних виразів, які применшують небезпеку, на зразок: «Українські водії безстрашно штурмують мінне поле».
  • Ретельно підходити до перевірки матеріалів (фото, відео, дописи) із соціальних мереж. Включати до тексту новини інформацію про проведену перевірку або про неможливість провести перевірку в умовах війни.
  • Вивчити рекомендації Мільєнко Вахтаріча, технічного радника з протимінної діяльності Координатора проектів ОБСЄ, експерта з багаторічним міжнародним досвідом, який з 2017 року допомагає Україні впровадити системний підхід до гуманітарного розмінування. Його лекція «Мінна небезпека, ризики для журналістів в зоні бойових дій» доступна за посиланням https://youtu.be/htDs1_exwlM і містить багато корисного для журналістів.

Скріншот відео: Ukrinform TV/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1915
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду