«И смерть отступится, оскалясь…»

«И смерть отступится, оскалясь…»

26 Квітня 2022
7554
26 Квітня 2022
13:14

«И смерть отступится, оскалясь…»

7554
Ненависть до небажання жити у рабстві – ось головна причина війни, що насправді почалася ще в 2014-му.
«И смерть отступится, оскалясь…»
«И смерть отступится, оскалясь…»

Днями «Детектор медіа» опублікував матеріал Ярослава Зубченка про ведучих спільного телемарафону, які в минулому працювали на телеканалах з орбіти Віктора Медведчука та інших проросійських політиків, озвучували або допомагали просувати в ефірі проросійські меседжі тощо. У відповідь ми отримали від «Медіа Групи Україна» пропозицію опублікувати колонку однієї з його героїнь, ведучої каналу «Україна 24» Наташі Влащенко. Текст не містить прямих відповідей на озвучену в статті «Детектора медіа» проблему, але дає зрозуміти позицію медіагрупи. Ми публікуємо текст без змін і доповнень, залишаючи читачам можливість самим її оцінити. 

Кілька днів тому колишній Уповноважений з прав дитини в Україні Микола Кулеба розповів мені десятки історій про українських дітей, котрих разом із батьками він витягає з бомбосховищ, підвалів, з-під обстрілів та везе до безпечних місць. Сотні сиріт, десятки зґвалтованих жінок, розстріляні автівки з білими прапорами і написом «діти» – нескінченний потік страждань, сліз, дзвінків із фільтраційних таборів…

Два місяці в центрі Європи триває безпрецедентна війна, двобій між майбутнім та зомбосвітом. Це війна не лише за майбутнє України, а й за долю цивілізації. Те, що ми бачили в крутих американських блокбастерах, раптом стало реальністю, тільки тепер світ рятує не Супермен, а Україна разом із Президентом Зеленським та його величезною командою: ЗСУ, волонтерами, добровольцями…

Лідер гурту «Антитіла»,  нині доброволець ЗСУ Тарас Тополя нагадав мені, як у 2016-му ми з ним під час інтерв’ю обговорювали анексію Криму, війну на Сході та вірогідність великого вторгнення орків. Уже тоді він сказав мені: велика війна буде – і мав рацію.

Зараз зрозуміло, що інакше бути не могло. Путін прийшов до влади як фактичний керівник ОПГ, досить швидко перетворив на ОПГ всю країну і зробив її еліту воєнними злочинцями.

А бандити завжди ненавиділи вільний світ, що не хоче жити за їхніми законами. Україна насмілилася лишитись незалежною, цілісною, єдиною, із наміром вписатися у європейське суспільство.

Ненависть до небажання жити у рабстві – ось головна причина війни, що насправді почалася ще в 2014-му.

І документальний роман «Крадіжка» – це, за суттю своєю, задокументована по днях та погодинно історія анексії Криму. Для мене було справою честі зробити цю роботу. Уже напередодні війни ціною неймовірних зусиль депутата Богуцької була створена ТСК з питань Криму, і Ліза подарувала примірник «Крадіжки» кожному членові комісї. Коли вона розповіла мені про це, просто клубок у горлі стояв…

Мені як журналістці вже тоді було зрозуміло, що у Росії один варіант – знищити Україну, адже повертатися ніхто не збирався.

Сьогодні мільйони українців стали волонтерами і роблять що можуть для армії, простих людей, одне для одного.

Ми – ті самі, що й раніше. Лише  більш щільно притиснуті одне до одного. Ви скажете, що не всі. Ви скажете: є політичні сили, що вже зараз починають срачі, з’ясування стосунків, міряються патріотизмом. Але я відповім вам те, що ви знаєте і без мене: абсолютна більшість із вас робить свою справу на передовій і в шпиталях, у волонтерських центрах та на робочих місцях.

Будучи активісткою двох волонтерських організацій, кажу абсолютно впевнено: ніколи не чула, щоб люди з фронту чи волонтери, які сплять по три години на добу, мірялися патріотизмом або з’ясовували стосунки.

Мій друг Гарик Корогодський, котрий з першого ж дня впрягся в активне волонтерство, говорить, що нині позивний для всіх українців – скупа, але дуже містка фраза: «Як ти?».

Як ви, мої українські сестри та брати?

Як ти, Президенте?

Як ви, бійці українських катакомб у Маріуполі?

Як ви, діти, яких вивезли з-під бомбардувань до Варшави?

Як ви, бабусю, котра вижила в Бучі – одна-єдина на всю вулицю?

Як ви, колеги, чиї студії у бомбосховищі?

Як ви? Ми всі – поруч із вами.

Бо відступати нам нікуди.

Ми б’ємося за свою Землю, за свою Батьківщину. Іншої, як відомо, нема і не може бути.

І після Перемоги не просто все відбудуємо – ми створимо нову систему безпеки, засновану на цінностях, які ми вибороли ціною смертей, поламаних доль, нічних жахіть у підвалах, голосінь над загиблими.

І хай тільки спробує хтось стати нам на заваді.

…Цьогоріч Благодатний вогонь зійшов трохи раніше, ніж зазвичай. Але диво знову сталося.

І перемога сил світла над силами темряви обов’язково попереду.

Суть Великоднього Таїнства ось у чому: будь-яка жертва, принесена задля світла й майбутнього, не даремна. «Ударит свет и все сожжет, и смерть отступится, оскалясь!».

Україна приносить велику жертву заради майбутнього всього світу.

Отже, ми у цьому новому і вільному світі ми станемо лідерами.

Хто, як не ми?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7554
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
662 дн. тому
Влащенко як той хамелеон, - вчора препарувала ЗІК "під дудку" Медведчука, а сьоні велика патріотка. Ні докору сумління, ні пробачень за свої прорасійські меседжі. Як журналіст, - дно. Як інтерв'юер - дно. Одного у Наташі не бракує, - амбіцій та наполеглевості в тому шо вона робить. Але краще б їхала на Ростов
Сергей
725 дн. тому
Блискучий журналіст. Наталка - розумна і дуже гостро відчуває потреби та біль українців. А боти, що на цій сторінці кидають бруд у Влащенко….. пане Порошенко, заберіть своїх шавок. Досить смердіти анонімно тут.
Надія
725 дн. тому
Розумна, шанована пані Наталка, все правильно написала. Кожен, допомагає країні у славу перемоги нашої Неньки України, як може. Хто воєю автоматом, хто пером, хто волонтерить. А всі ці Nevir, Перці і інше лайно, яке ховається у соцмережах, і паплюжать пані Наталка, вашу сумлінну роботу, їм залишається наше презирство. Це- боти, низькооплачуєми, тупуваті і безпринципні, не впливають на нашу Перемогу. Працюємо, гуртуємося!
Олексій
726 дн. тому
Кожен робить свою справу за для перемоги України в цій кривавій війні. Все інше - "від лукавого". І "лукаві" ці за для розколу суспільства скавучать про "втекла до Парижу", "за неї пишуть", "працювала на ворогів". Зрозуміло, що суспільство розколюють мерзенні боти, агенти впливу чи відвертий дебіли. Не час срачу і бруду. Займаємося Перемогою. Бо ж Україна не здасться.
Nevir
726 дн. тому
Звалила до Парижу і верзе про патриотизм та волонтерів. Написали текст молоді пісюхі за 3 копійки, а вона отримала 1.3млн.грн. Це зрадникі держави повинні звалити із суспільства назавжди.
Перець
728 дн. тому
Прочитав. Не побачив навіть натяку на докори сумління. Авторка, як справний радіоприймач, перемкнулася на патріотичну хвилю і продовжує трубадурити. Схоже - їй все одно - яку пісню співати. Сьогодні - слава КПРС, завтра - слава Україні. Воістину - друга найстаріша профессія в світі. Чудовий взірець.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду