Міжнародні організації надають екстренні гранти та допомогу для українських журналістів (ПЕРЕЛІК)

Міжнародні організації надають екстренні гранти та допомогу для українських журналістів (ПЕРЕЛІК)

28 Лютого 2022
5075

Міжнародні організації надають екстренні гранти та допомогу для українських журналістів (ПЕРЕЛІК)

5075
Окрім грантів, журналістам пропонують цифрову та матеріально-техннічну підтримку.
Міжнародні організації надають екстренні гранти та допомогу для українських журналістів (ПЕРЕЛІК)
Міжнародні організації надають екстренні гранти та допомогу для українських журналістів (ПЕРЕЛІК)

Міжнародні організації запровадили екстрене фінансування та механізми підтримки для журналістів та журналістських організацій.

Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists)

Програма допомоги журналістам Комітетy захисту журналістів надає екстрені гранти журналістам, які опинилися в скрутному становищі, через Фонд Джина Робертса CPJ.

Щоб звернутися за невідкладною допомогою, отримати пораду з безпеки або повідомити про порушення свободи преси, пишіть на електронну пошту emergencies@cpj.org.

Міжнародна федерація журналістів (International Federation of Journalists)

Фонд безпеки IJF – це допомога для журналістів, які стикаються з насильством, переслідуванням і погрозами або потребують медичної допомоги. 

Щоб звернутися за невідкладною допомогою, пишіть на електронну адресу ifj@ifj.org та завантажте анкетну форму тут.

Media Freedom Rapid Response

Служба швидкого реагування на свободу ЗМІ (MFRR) відстежує, контролює та реагує на порушення свободи преси та ЗМІ в країнах-членах ЄС і країнах-кандидатах.

Проект стартував у 2020 році і фінансується Європейською комісією.

Погрози журналістам і працівникам ЗМІ часто вимагають невідкладних і швидких реакцій, щоб забезпечити безпеку тих, хто став мішенню, а також допомогти журналістам та працівникам ЗМІ, яким загрожує судове переслідування, лише за те, що вони виконують свою роботу. Альянс бере участь у підтримці журналістів у цих питаннях, надаючи юридичну та практичну підтримку, громадську пропаганду та інформацію для захисту журналістів та працівників ЗМІ.

Free Press Unlimited

Free Press Unlimited керує міжнародним фондом репортерів. Він надає безпосередню допомогу журналістам та ЗМІ, дозволяючи їм якнайшвидше відновити роботу у разі виникнення кризової ситуації.

Короткострокова підтримка надається незалежно від засобу масової інформації та сфери, яку охоплює журналіст чи ЗМІ.

Витрати на проживання: короткострокова підтримка журналістів, які не можуть працювати, або витрати на тимчасову втечу з небезпечної чи вразливої ​​ситуації.

Підтримка родини: тимчасова допомога членам сімей журналістів. 

Щоб отримати допомогу, заповніть анкету.

Reporters Without Borders (RSF)

«Репортери без кордонів» є однією з провідних НУО у світі, яка займається захистом та просуванням свободи інформації.

RSF надає надає фінансову та адміністративну допомогу професійним журналістам і громадянам-журналістам, щоб допомогти їм захиститися, а також сім'ям ув'язнених журналістів.

«Репортери без кордонів» пропонують журналістам, яким загрожує небезпека, надсилати прохання про допомогу за адресою: support2@rsf.org або дзвонити за телефоном +33 1 4483 8466.

Національний фонд демократії (National Endowment for Democracy)

National Endowment for Democracy (NED) — це приватна некомерційна фундація, яка займається розвитком та зміцненням демократичних інституцій у всьому світі.

Щороку NED надає понад 2000 грантів на підтримку проєктів неурядових груп за кордоном, які працюють на демократичні цілі у більш ніж 100 країнах. Щоб отримати доступ до екстреного фінансування, журналісти та працівники ЗМІ можуть писати на ukraine@ned.org  з ідеями та пропозиціями щодо швидкого доступу до непередбачених коштів.

Rory Peck Trust 

Rory Peck Trust керує Кризовим фондом, який надає гранти журналістам-фрилансерам, щоб допомогти з витратами, пов’язаними з негайною кризою, як особистими, так і у випадках форс-мажорних обставин, таких як стихійні лиха чи політичні та громадянські заворушення.

Заявки від фрілансерів з України заохочуються. Грант від Кризового фонду може допомогти з витратами на тимчасове переміщення та тимчасове проживання, а також комплекти безпеки, включаючи бронежилети та шоломи тощо. Ці заявки розглядатимуться як пріоритетні. Запитання можна надсилати на адресу help@rorypecktrust.org 

Європейський фонд демократії 

The European Endowment for Democracy (EED) – незалежна організація, яка надає гранти, підтримує людей, які прагнуть до демократії в країнах Європейського сусідства – Східного партнерства, Близького Сходу та Північної Африки, Західних Балкан та інших країн. У виняткових і чітко обґрунтованих ситуаціях EED може обробляти обмежену кількість запитів на терміновій основі.

Подати заявку на підтримку можна на веб-сайті EED. Щоб подати запит на екстрену допомогу, ви повинні поставити галочку внизу форми заявки та надати коротке пояснення, чому ваш запит є терміновим, а також потенційні наслідки, якщо ви не отримаєте фінансування терміново.

Заявники, чия безпека піддається особливому ризику та які не бажають подавати інформацію через онлайн-форму заявки, можуть подати свою заявку безпосередньо, використовуючи наскрізне зашифровані електронні листи нижче:

Електронна адреса Protonmail: secretariat@signalmail.org 

Електронна адреса Tutanota: secretariat@tutanota.de 

Frontline Defenders

У 2001 році Frontline Defenders запустила програму грантів на захист, щоб надати швидку та практичну фінансову підтримку правозахисникам, які знаходяться в групі ризику. Гранти на захист можуть оплачувати заходи щодо покращення безпеки та захисту правозахисників та їхніх організацій, включаючи, але не обмежуючись:

  • підвищення фізичної безпеки організації чи особи, цифрова безпека та безпека зв'язку;
  • надання допомоги правозахисникам, які зазнають судових переслідувань;
  • оплата медичної допомоги правозахисникам, які зазнали нападу або постраждали внаслідок мирної правозахисної діяльності;
  • надання допомоги сім'ї ув'язненим правозахисникам або членам сімей, які перебувають у зоні ризику через діяльність правозахисника.

Гранти надаються на суму до 7500 євро. Щоб отримати грант, заповніть зашифровану форму заявки на грант безпеки в інтернеті. 

Цифрова підтримка

Twitter

Якщо обліковий запис у твіттері медіа чи журналістської організації було видалено або заблоковано зловмисниками, Глобальний форум розвитку медіа (GFMD) може допомогти відновити обліковий запис, зв’язавшись із Twitter, щоб допомогти перевірити вашу роботу та статус. Потрібно писати за адресою communications@gfmd.info і пояснити свою ситуацію.

Національний фонд демократії

Жертв DDOS-атак Національний фонд демократі (NED) може направити до Cloudflare, американської компанії з питань веб-інфраструктури та безпеки веб-сайтів, яка надає мережу доставки вмісту та послуги з пом’якшення DDoS-атак. Cloudflare пропонує безкоштовний захист від DDOS-атак для організацій, рекомендованих NED. За допомогою звертатися на ukraine@ned.org. 

Facebook

Facebook створив Центр спеціальних операцій для реагування на дії на платформі в режимі реального часу. У ньому працюють експерти з усієї компанії, включаючи носіїв мови, щоб дозволити їм уважно стежити за ситуацією, щоб вони могли швидше видаляти вміст, який порушує їхні стандарти спільноти. Вони також запустили в Україні нову функцію, яка дозволяє людям блокувати свій профіль, щоб забезпечити додатковий рівень конфіденційності та безпеки своєї інформації. 

Минулого тижня команда FB Media Partnerships запустила кампанію з безпеки журналістів, яка включає новий веб-сайт для безпеки журналістів та посібники, доступні кількома мовами, що пояснюють вміст вкладеного файлу (наприклад, налаштування 2FA, повідомлення про переслідування тощо). Ці посібники оновлюватимуться в міру оновлення вмісту.

Проєкт Meta Journalism пропонує ресурси для навчання та підтримки: озбройтеся ресурсами, які допоможуть зменшити ризики цифрової безпеки та знайти організації, які можуть вирішити інші проблеми безпеки, з якими ви можете зіткнутися, зокрема юридичні проблеми, психічне здоров’я та фізичну безпеку.

Матеріально-технічна підтримка

Katapult

Katapult, незалежний журнал з офісами на північному сході Німеччини, пропонує редакційні приміщення для українських журналістів-біженців. Компанія пропонує 2000 м² офісних приміщень, а також столи, комп’ютери, сервери та житло.

Ілюстрація: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5075
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду