StarlightMedia та Український Жіночий Конгрес розроблять рекомендації щодо висвітлення діяльності політикинь та експерток в медіа

StarlightMedia та Український Жіночий Конгрес розроблять рекомендації щодо висвітлення діяльності політикинь та експерток в медіа

31 Грудня 2021
2098

StarlightMedia та Український Жіночий Конгрес розроблять рекомендації щодо висвітлення діяльності політикинь та експерток в медіа

2098
Згідно опитування компаній, найбільші прояви дискримінації у матеріалах ЗМІ медійники/медійниці віднесли лукізм та об’єктивацію політикинь.
StarlightMedia та Український Жіночий Конгрес розроблять рекомендації щодо висвітлення діяльності політикинь та експерток в медіа
StarlightMedia та Український Жіночий Конгрес розроблять рекомендації щодо висвітлення діяльності політикинь та експерток в медіа

Український Жіночий Конгрес та StarlightMedia завершили опитування щодо якості представництва та висвітлення професійної діяльності політикинь та експерток в медіа. Про це повідомоляє пресслужба медіагрупи

Опитування проводилось протягом двох тижнів у листопаді-грудні та охоплювало анкетування політикинь, експерток та працівників/працівниць ЗМІ. Ключовими питаннями стали: розповсюдженість дискримінації, форм її прояву та шляхи до покращення якості представництва та висвітлення діяльності жінок у суспільно-політичних матеріалах медіа. До опитування долучились близько 70 політикинь та медійників/медійниць, які працюють на національному та регіональному рівнях.

Як повідомляє медіагрупа, результати опитування підтвердили актуальність проблеми дискримінації щодо висвітлення політичної та експертної діяльності жінок. Так, на особистому досвіді з нею зіштовхувалися більше третини політикинь та експерток. Більш ніж половина працівників/працівниць медіа редакцій підтвердили, що помічали дискримінаційну складову у матеріалах ЗМІ. Обидві групи опитаних відмітили, що за їх спостереженнями, проблема більш розповсюджена в онлайн-медіа.

До найбільш розповсюджених проявів дискримінації у матеріалах ЗМІ медійники/медійниці віднесли лукізм та об’єктивацію політикинь. Так, серед наведених прикладів – матеріали про стиль одягу, красу політикинь, рейтинги їх привабливості та нівелювання їх професійного досвіду/експертизи посиланням до зовнішності або сімейних зв’язків. Таку ж проблематику вбачають і самі політикині та експертки. Так майже половина опитаних зіштовхувались з оцінками зовнішності, питань щодо стилю, макіяжу, процедур догляду при висвітленні своєї діяльності. Більше третини вважають, що їм були адресовані питання як до дружини/матері, а не як до професіоналки та відчували сумніви з боку ЗМІ щодо реалістичності їх досягнень (припущення щодо впливових стосунків/оцінка зовнішності). До поширених також були віднесені – зменшувально-пестливі звернення  або швидкий перехід на «ти» та сексистські жарти.

Серед ключових причин недостатньої представленості жінок-політикинь та експерток в ЗМІ, медійники/ці назвали: недостатню кількість жінок безпосередньо у політиці та експертній діяльності й у напрацьованих редакцією постійних контактах (вказали більш ніж половина опитаних). Більше третини учасників відмітили негативний вплив відсутності редакційного/журналістського фокуса на цю тему. До 5-ки названих проблем також потрапили: гірша реакція глядацької/читацької аудиторії та менша впізнаваність/популярність політикинь та експерток.

Загалом, під час опитування було зібрано понад 40 ідей щодо покращення якості представництва та висвітлення політикинь та експерток в медіа. Найчастіше опитувані звертали увагу на: необхідність розробки редакційних правил щодо гендерно чутливого висвітлення суспільно-політичних процесів, наявність стимулів до їх виконання та публічних редакційних заяв на підтримку гендерної рівності.

«Розробка таких рекомендацій, що можуть допомогти редакціям у роботі та недискримінаційному представленні політичної та експертної діяльності жінок наступний етап проєкту. Організатори опитування Український Жіночий Конгрес та StarlightMedia анонсують, що до нього буде запрошено ширше коло партнерів та експертів/експерток. Принцип збалансованої участі як самих медійників/медійниць, так і експертів/експерток з теми гендерної рівності, залишається ключовим», - йдеться у повідомленні StarlightMedia.

Нагадаємо, у травні Нацрада провела моніторинг рекламних роликів на предмет гендерної рівності, і зафіксувала гендерний дисбаланс.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2098
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду