Туркменський псевдоблогер змусив мати активіста на камеру слізно просити сина не займатись протестною діяльністю

Туркменський псевдоблогер змусив мати активіста на камеру слізно просити сина не займатись протестною діяльністю

26 Серпня 2021
1596

Туркменський псевдоблогер змусив мати активіста на камеру слізно просити сина не займатись протестною діяльністю

1596
19 серпня на ютуб-каналі туркменського «незалежного блогера» Шатлика Шихиєва з’явився відеозапис за участі матері туркменського активіста. На ньому вона плаче та просить сина не займатись активізмом та протестною діяльністю.
Туркменський псевдоблогер змусив мати активіста на камеру слізно просити сина не займатись протестною діяльністю
Туркменський псевдоблогер змусив мати активіста на камеру слізно просити сина не займатись протестною діяльністю

1 серпня туркменський активіст та блогер Фрахад Дурдиєв разом з іншими туркменськими трудовими мігрантами спробували провести погоджений з турецькою владою мітинг проти режиму Гурбангули Бердимухамедова перед консульством Туркменітсану в Стамбулі. Про це пише видання Turkmen.news.

Тоді на активістів напали місцеві «тітушки»: одному зламали ребра, інший отримав ножові поранення. Також вони схопили Дурдиєва і затягли у будівлю консульства, де його насильно утримували та били.

Після кількох годин тортур його врятувала місцева поліція. Дурдиєв почав розкручувати ситуацію, продовжує видання, взаємодіючи з правоохоронними органами. Після цього інциденту його більше не чіпали. Але на ютуб-каналі Turkmenistan Watanym псевдонезалежного блогера Шатлика Шихиєва, якого активісти звинувачують у співпраці з туркменською владою, з’являється відео, в якому фігурує мати переслідуваного активіста Дурдиєва. 

Спершу жінка демонструє холодильник, повний продуктів. Потім, дивлячись на камеру, мати активіста просить сина отямитись та не піддаватись впливові деструктивних сил. Вона також говорить, що у Туркменістані будь-хто, хто здатен рухати ногами та руками, може заробляти гроші та добиватися всього бажаного. Вона також стверджує, що ніхто її не змушував зніматися у ролику. 

Далі в кадрі з’являється автор каналу Шихиєв, який звинувачує активіста у тому, що він «довів свою маму до такого стану». Також він називає зрадниками усіх тих, хто критикує Туркменістан з-за кордону. Видання стверджує, що у такому дусі автор знімав і деякі інші свої відео. 

Наприклад, він спілкувався на камеру з тіткою спортсмена узбецької національності Сулеймана Турсунбаєва. Видання стверджує, що спортсмен помер від побоїв. На відео ж «жінку на камеру змусили повторити офіційну версію про те, що юнак помер від невдалого видалення зуба».

Або інший приклад – Шихиєв знімає магазин з продуктами, мовляв, ніякого дефіциту немає, але не згадує, що це магазин, ціни в якому недоступні для більшості громадян Туркменістану. 

Видання стверджує, що псевдонезалежний блогер співпрацює з владою, зокрема із спецслужбами, і діє в її інтересах. На це вказує те, що він, наприклад, вільно користується заблокованим в країні ютубом. А також приховує своє місце роботи, хоча у своїх роликах нічим не обмежений. Сам псевдоблогер відкидає ці звинувачення. 

Нагадаємо, що Комітет захисту журналістів 12 березня оприлюднив перелік із 10 країн із найжорсткішою цензурою, які використовують різні тактики – від ув'язнення та репресивних законів до обмеження доступу до інтернету та соціальних мереж. Туркменістан зайняв третю позицію у цьому списку. 

Раніше у Туркменістані влада заборонила використовувати слово «коронавірус» державним ЗМІ та Міністерству охорони здоров’я, яке розповсюджує інформаційні брошури в лікарнях, школах та на підприємствах.

Також у Туркменістані силовики перевіряли телефони медиків, щоб виявити джерела «Радио Азатлык» – місцевого бюро «Радіо Свобода». Влада країни замовчує проблеми в системі охорони здоров'я і заперечує можливість існування коронавіруса на території країни, шукаючи тих, хто міг розповідати про ситуацію назовні. 

Скриншот відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1596
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду