У Стамбулі туркменські дипломати били опозиційного блогера, якого викрали  місцеві «тітушки» – ЗМІ

У Стамбулі туркменські дипломати били опозиційного блогера, якого викрали місцеві «тітушки» – ЗМІ

2 Серпня 2021
2615

У Стамбулі туркменські дипломати били опозиційного блогера, якого викрали місцеві «тітушки» – ЗМІ

2615
Вони викрали його з вулиці після закінчення погодженої та мирної акції протесту.
У Стамбулі туркменські дипломати били опозиційного блогера, якого викрали  місцеві «тітушки» – ЗМІ
У Стамбулі туркменські дипломати били опозиційного блогера, якого викрали  місцеві «тітушки» – ЗМІ

Опозиційного блогера Фархада Дурдиєва побили в приміщенні консульства Туркменістану в Стамбулі. Його викрали з акції протесту туркменських активістів проти президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова. Про це пише «Turkmen.news».

1 серпня в Стамбулі відбувалась погоджена та мирна акція туркменських активістів. Під час акції поліція, яка приїхала на виклик дипломатів, заявила, що потрібно отримати додатковий дозвіл від мера.

Глава опозиційного руху «Демократичний вибір Туркменістану» Мурад Курбанов розповів, що туркменські дипломати викликали співробітників стамбульської поліції, називаючи протестувальників терористами. Про це пишуть «Хроники Туркменистана». 

На акцію також прибули місцеві «тітушки», які напали на активістів та побили одного з них. На відео видно, як агресивний чоловік з машини, імовірно, один з «тітушок», лається на активістів, вимагаючи від них повернутись у свою країну. Постраждалого відвезли до лікарні. 

Після закінчення акції працівники консульства схопили на вулиці блогера Фархада Дурдиєва і затягли його в будинок туркменського диппредставництва. Спершу вони обманом затягли його в автомобіль. Про це розповів туркменський журналіст Алламурат Рахімов

Як пише Turkmen.news, у побитті блогера всередині консульства брали участь туркменські дипломати.

Туркменські активісти й опозиціонери протестують проти президента Гурбангули Бердимухамедова й корупції. У 2020 році туркмени кілька раз виходили на акції протесту в Стамбулі, після чого повідомляли про переслідування с боку турецьких силовиків. Активісти вважають, що це ініціатива влади Туркменістану, яка співпрацює з Анкарою на найвищому рівні, пише «Медиазона. Центральная Азия».

Нагадаємо, що Комітет захисту журналістів 12 березня оприлюднив перелік із 10 країн із найжорсткішою цензурою, які використовують різні тактики – від ув'язнення та репресивних законів до обмеження доступу до інтернету та соціальних мереж. Туркменістан зайняв третю позицію у цьому списку. 

Раніше у Туркменістані влада заборонила використовувати слово «коронавірус» державним ЗМІ та Міністерству охорони здоров’я, яке розповсюджує інформаційні брошури в лікарнях, школах та на підприємствах.

Також у Туркменістані силовики перевіряли телефони медиків, щоб виявити джерела «Радио Азатлык» – місцевого бюро «Радіо Свобода». Влада країни замовчує проблеми в системі охорони здоров'я і заперечує можливість існування коронавіруса на території країни, шукаючи тих, хто міг розповідати про ситуацію назовні. 

Фото: побитий на акції / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2615
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду