В Казахстані охоронець силою виніс журналістку з адмінбудівлі. Почалось службове розслідування (ВІДЕО)

В Казахстані охоронець силою виніс журналістку з адмінбудівлі. Почалось службове розслідування (ВІДЕО)

25 Серпня 2021
2604

В Казахстані охоронець силою виніс журналістку з адмінбудівлі. Почалось службове розслідування (ВІДЕО)

2604
За словами глави адміністрації, почалась службова перевірка. Охоронця наразі відсторонили від роботи.
В Казахстані охоронець силою виніс журналістку з адмінбудівлі. Почалось службове розслідування (ВІДЕО)
В Казахстані охоронець силою виніс журналістку з адмінбудівлі. Почалось службове розслідування (ВІДЕО)

Охоронця акімату (акімат – місцева адміністрація - ДМ) Алатауського району Алмати відсторонили від роботи після того, як він насилу виніс з будівлі журналістку телеканалу «Хабар 24» Акбопе Танірберген. Про це пише «Інформбюро».

Танірберген опублікувала відео, на якому видно, як охоронець підіймає її на руки і несе за межі акімату, закриваючи перед нею двері. За її словами, вона домовилась за інтерв’ю в адмінбудівлі з акімом (глава місцевого виконавчого органу влади - ДМ). 

І єдиною її помилкою було те, що вона вирішила пройти під турнікетом. Але це не означає, говорить вона, що з нею можна так поводитись.

«Охоронець не просто виніс мене, але і штовхнув два рази. Зараз згадую ту ситуацію і розумію, що ледве стримала сльози, просто не хотіла виглядати безглуздо, але зі мною вчинили, як з річчю, викинули з акімату, як меблі. Я все робила в рамках закону, я просила тільки інтерв'ю з акімом. Так, я пройшла через турнікет, це єдина моя помилка, але це не означає, що мене можна підіймати. Я пішла на цей вчинок вимушено, адже ми домовилися про інтерв'ю заздалегідь», – розповіла журналістка виданню «Tengrinews».

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Алатау Ауданы Әкімдігі (@akimat_alatau)

Вона розповіла, що це такий формат її роботи – спонтанно брати інтерв’ю у держслужбовців. Того ж дня вона приїхала і спробувала потрапити в будівлю. Але адміністрація вмовила її зробити інтерв’ю пізніше, але у той же день. Але коли Танірберген прийшла у вказану годину, охоронці удавали, ніби нічого не знають про цю домовленість.

В акіматі пізніше пояснили, що журналістка та її оператор не просканували свої статуси через додаток Ashyq і пройшли під турнікетами. Директорка телеканалу «Хабар 24» Олена Горбачова розповіла, що журналістів ніхто не просив сканувати їхні статуси, також вони вакциновані, а охорона акімату просто не хотіла у будь-який спосіб пустити журналістів всередину. 

Горбачова заявила, що вони планують подати заяву в поліцію від імені телеканалу. Журналістка у своєму інстаграмі написала, що в неї залишились синці по всьому тілу. 

За словами акіма району Азамата Калдибекова, з яким мало бути інтерв’ю, охоронець не є співробітником акімату – він працівник приватної компанії. Також Калдибеков сказав, що він і його заступники не давали доручення не допускати журналістів у будівлю акімату.

«Наскільки я зрозумів, журналістка проігнорувала слова охоронця й пройшла під турнікетом. Охоронець вжив заходів. Я не виправдовую дії охоронців або держслужбовців, відповідальних за пропуск в будівлю. Це неприпустимо: молоду дівчину підняти, виставити за двері. Як аким, як людина – я його не виправдовую. Охоронець відсторонений на період розслідування. Він уже дав свої пояснення», – сказав Калдибеков.

Міністриня інформації та суспільного розвитку Аїда Балаєва сказала, що дії охоронця неправомірні та обмежують права представників ЗМІ. Після цього в акіматі почали службову перевірку.

Нагадаємо, що 22 липня міністриня культури Грузії Тея Цулукіані відняла мікрофон у журналістки опозиційного телеканалу «Мтаварі» Емми Гогохія.

Через кілька хвилин після несподіваної реакції міністрині, Емму Гогохія вивела із залу адміністрація театру.

Згодом депутатка Європарламенту Віола фон Крамон відреагувала, мовляв, поведінка міністрині культури Грузії Теї Цулукіані, коли вона відібрала мікрофон у журналістки опозиційної телекомпанії «Мтаварі», не відповідає демократичній державі.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2604
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду