Вийшов спецвипуск журналу НВ «Як повернути Крим», підготований кримськими медійниками з різних видань

Вийшов спецвипуск журналу НВ «Як повернути Крим», підготований кримськими медійниками з різних видань

20 Серпня 2021
1333

Вийшов спецвипуск журналу НВ «Як повернути Крим», підготований кримськими медійниками з різних видань

1333
Випуск журналу «Як повернути Крим» вийшов напередодні саміту «Кримська платформа» та присвячений 30-ій річниці незалежності України.
Вийшов спецвипуск журналу НВ «Як повернути Крим», підготований кримськими медійниками з різних видань
Вийшов спецвипуск журналу НВ «Як повернути Крим», підготований кримськими медійниками з різних видань

Лабораторія журналістики суспільного інтересу, редакція журналу «Новое Время» та кримські журналісти, правозахисники і громадські діячі утворили «Кримську редакцію» та випустили номер, присвячений поверненню окупованого РФ півострова.

Випуск журналу «Як повернути Крим» вийшов 19 серпня українською та англійською мовами напередодні саміту «Кримська платформа», він присвячений 30-ій річниці Незалежності України. Номер повністю зроблений командою журналістів, фотографів, редакторів родом з Криму, що представляють різні ЗМІ. 

Чимало з них були змушені залишити півострів після окупації його Росією. Таким чином уперше кримські медійники об'єдналися у форматі спільної редакції для пошуку рецептів та практичних рішень деокупації та повернення Криму. 

Зокрема, до проєкту залучені кримські журналісти різних українських видань: «Новое время», Крим.Реалії (Радіо.Свобода), «Українська правда», «Центр журналіських розслідувань», Black Sea News, UA:Крим, ATR, Українська редакція Deutsche Welle, телеканал «Дом».

Над матеріалами також працювали кримські журналісти Павло Казарін, Лариса Волошина, Микола Семена, Тетяна Козак, Соня Лукашова, Алім Алієв, Альона Луньова, Анастасія Магазова, Максим Кошелєв, Андрій Яницький, Анна Андрієвська, Євгеній Лешан, Тетяна Козак, Наталія Лютікова, Катерина Сергацкова, Дар’я Свірідова, Сергій Заєць, Сергій Мокрушин, Андрій Клименко та інші.

В межах підготовки спецвипуску «Кримська редакція» поспілкувалася з президентом України Володимиром Зеленським під час його візиту на острів Зміїний та підготувала дорожню мапу інструментів та рішень, які українська влада має реалізувати для деокупації та реінтеграції півострова. 

«Протягом семи років редакція журналу НВ висвітлює найактуальніші та найболючіші теми, пов’язані з окупацією Криму. Для нас важливо продовжувати бути майданчиком, де відбувається дискусія щодо деокупації півострова, і ми раді долучитися до проєкту. Для мене історія Кримського спецвипуску особиста — в Криму пройшла на сьогодні найбільша частина мого життя, і я вірю, що ще зможу показати вільний півострів своїй дитині», — зазначила Ольга Духніч, журналістка НВ та співредакторка спецпроєкту.

Журнал матиме онлайн версії російською, англійською та кримськотатарськими мовами, до якої увійдуть розширені аналітичні публікації, інтерв'ю та репортажі про те, що зараз відбувається на півострові, чим живе Крим та як українська влада буде його повертати. 

Окрім «дорожньої карти рішень» спеціальний випуск журналу також розповідає читачам про те, чим насправді сьогодні живе півострів – історії, які отримують мало уваги від національних медіа. Так, наприклад, декілька текстів для журналу готують журналісти, які продовжують жити в Криму і мають змогу спостерігати за всіма процесами на власні очі.

Зокрема, спецвипуск розповідає про:

  • Злочини Росії проти населення Криму та корінного кримськотатарського народу, політичні переслідування та кримські політв'язні;
  • мілітаризація Криму та російські загрози в акваторіях Чорного та Азовського морів;
  • міжнародні судові процеси проти Росії;
  • правовий статус кримчан на материку та доступність державних послуги для них;
  • екологічні проблеми та демографічні питання, культурний спадок та життя молодих людей в окупації;
  • погляди та діалог жителів Криму по різні сторони від КПП - це неповний перелік проблем спеціального випуску журналу «Як ми будемо повертати Крим». 

«Росія виштовхала багатьох українців з Криму. Ми з цим не змирилися. Якою б міцною зараз не здавалась хватка Кремля. Крим повернеться в Україну. Навіть якщо це повернення буде тривати роки. Розмова про це - на часі. Маємо бути готові. Саме про це наш спецпроєкт», – каже Анастасія Рінгіс, співредакторка спецпроєкту. 

Для створення журналу та сайту також долучилися громадські організації та аналітичні центри, які займаються захистом кримських активістів, політичних в'язнів та їх родин, економічних інтересів України, культурною дипломатією та історичною пам'яттю. 

«Неурядовий сектор відіграє важливу роль у створенні і реалізації політики, спрямованої на повернення Криму. Підтримуючи зв’язки між громадянами через на окупованій території, комунікую чи із суспільством й владою і документуючи злочини можна відновити не тільки справедливість, а й інтегрувати Крим в загальноукраїнський культурний та інформаційний простір», – каже Олександра Дворецька, кримська правозахисниця, що виступила продюсером проекту. 

Ініціатором спецпроекту та створення «Кримської редакції» є Лабораторія журналістики суспільного інтересу – громадська організація, яка популяризує в Україні конструктивну «журналістику рішень», досліджує інструменти протидії пропаганді та поляризації в цифрову добу. 

Проект реалізується за фінансової підтримки Посольства США в Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1333
Читайте також
22.08.2021 15:43
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки
7 514
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду