Російське видання Readovka намагаються закрити через публікацію про яхту депутата від «Єдиної Росії»

Російське видання Readovka намагаються закрити через публікацію про яхту депутата від «Єдиної Росії»

2 Липня 2021
3277

Російське видання Readovka намагаються закрити через публікацію про яхту депутата від «Єдиної Росії»

3277
Судові розпорядники прийшли до офісу редакції з постановою про закриття, однак рішення суду щодо цього, стверджують журналісти, немає, або вони про нього не знають.
Російське видання Readovka намагаються закрити через публікацію про яхту депутата від «Єдиної Росії»
Російське видання Readovka намагаються закрити через публікацію про яхту депутата від «Єдиної Росії»

До редакції видання Readovka прийшли судові розпорядники «з постановою про блокування всього сайту видання». Про це повідомляється в телеграм-каналі Readovka.

За версією редакції, це сталось через публікацію матеріалу про Дмитра Сабліна, депутата від партії «Єдина Росія», та його яхту. Він не вказав її у своїй декларації. Саблін судиться з Readovka через цю публікацію. 

«За день до цього у нас відбувався суд з депутатом "Єдиної Росії" [Дмитром] Сабліним, на якому він вимагав видалити публікацію про яхту, володіння якою він "забув" вказати в декларації про доходи. Але ніяких вимог про блокування сайту суддя не озвучував» – сказано в їхньому повідомленні.

Також головний редактор видання Олексій Костильов написав у своєму телеграм-каналі, що поки не знає, наскільки це небезпечно. Вони не знають, чи є рішення суду щодо їхнього закриття. Однак судові розпорядники прийшли саме з такою вимогою. Readovka має закритись до 8 липня.

«Ми відмовилися отримувати цю абсолютно незаконну постанову», – заявило видання у коментарі «МБХ медіа».

Дмитро Саблін раніше подав до суду на Readovka через статтю «Контроль над найбільшим пакетом акцій» Радгоспу імені Леніна «виявився безпосередньо у депутата Держдуми Дмитра Сабліна», що вийшла в січні 2020 року.

У березні 2020-го суд зобов'язав Readovka заблокувати свій сайт за позовом Сабліна. Видання відмовилося це зробити й отримало штраф 50 тисяч рублів. У серпні 2020 го суд зажадав від Readovka видалити статтю про Сабліна і «Радгосп імені Леніна», але вона досі доступна на сайті видання.

Нагадаємо, що у Росії діє законодавство про «ЗМІ-іноземних агентів», які передбачають штрафи за незгадування про статус «іноагентів» при цитуванні їхніх повідомлень в інших засобах масової інформації. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу. А сам статус  ускладнює існування для тих ЗМІ, яким його присвоїли. 

У реєстр так званих «ЗМІ – іноземних агентів» вже потрапили «Радіо Свобода», зареєстроване в Латвії інтернет-видання «Медуза», московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах. Невдовзі після внесення до реєстру редакція VTimes повідомила про закриття. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги.

З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії.

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів. 17 червня ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу Радіо Свобода.

Фото: Readovka

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3277
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду