Експрацівник СБУ подав до суду позов проти видання «Ґрати»

Експрацівник СБУ подав до суду позов проти видання «Ґрати»

31 Травня 2021
2568

Експрацівник СБУ подав до суду позов проти видання «Ґрати»

2568
Позов стосується статті про загибель жителя Донецька Олександра Агафонова восени 2014 року.
Експрацівник СБУ подав до суду позов проти видання «Ґрати»
Експрацівник СБУ подав до суду позов проти видання «Ґрати»

Видання «Ґрати» повідомило, що колишній працівник Служби безпеки України Дмитро Кузька, якого судять за звинуваченням у катуваннях жителя Донецька, подав судовий позов проти редакції та кореспондентки Ганни Соколової за згадку його імені в статті «"Затримали людини, а повернули труп". Двох працівників СБУ п'ятий рік судять за звинуваченням у катуваннях жителя Донецька».

За даними видання, Кузька також подав позов проти адвокатського об'єднання «Рух» і трьох адвокатів у справі.

Ганна Соколова написала статтю про загибель жителя Донецька Олександра Агафонова восени 2014 року. «Його затримали на блокпості на виїзді з Ізюма Харківської області, запідозривши у співпраці з бойовиками, і доставили в Ізюмський райвідділ міліції. Щоб допитати Агафонова, з Краматорська приїхали двоє працівників Служби безпеки України – капітан Дмитро Кузька і підполковник Юрій Пухов. Вони відвезли Агафонова в будівлю Ізюмського відділ СБУ і за три години повернули його в райвідділ міліції. Там йому стало погано, міліціонери викликали швидку. Але Агафонова не врятували – медпрацівники зафіксували смерть від численних травм голови і всього тіла», – розповіло видання.

Військова прокуратура сил антитерористичної операції висунула проти Дмитра Кузьки та Юрія Пухова звинувачення в перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що спричинило за собою серйозні наслідки; звинувачення в тортурах та залишенні в небезпеці, що спричинило смерть людини. Обвинувачені заперечують провину. Того ж року обох відсторонили від роботи в СБУ. Пізніше керівництво СБУ звільнило Кузька. У вересні 2019 року справу почали слухати в Орджонікідзевському райсуді Харкова.

Матеріал Соколової «Ґрати» опублікували 6 травня 2020 року Журналістка в статті описала обставини справи і судовий процес, представивши позиції всіх сторін, зокрема – обвинувачених. Редагував текст головний редактор видання Антон Наумлюк.

«Однак Дмитро Кузька, не пред'являючи претензій до змісту статті, наполягає на необхідності заборони згадки його імені серед обвинувачених до винесення рішення суду. Він вважає, що в статті міститься фактичне твердження про скоєння ним низки злочинів, за якими ще не було винесено судових рішень. Він також стверджує, що публікація викликала у нього "щоденні думки і переживання щодо опублікованої інформації, настороженість, тривогу ..., тяжкість виконання щоденних обов'язків, переживання психологічного дискомфорту" та інші негативні реакції», – розповіли в редакції та додали, що Кузька вимагає 100 тисяч гривень компенсацією за «моральні переживання».

«Ґрати», своєю чергою, заявили намір представити в суді свою позицію, погодивши її з іншими відповідачами. У виданні сказали, що стаття Соколової «написана в повній відповідності до стандартів журналістики», авторка «не допустила суб'єктивних оцінок, ні разу не назвала підсудних винними, і всі твердження підтвердила документами справи або юридичною оцінкою адвокатів по обидва боки».

Нагадаємо, проєкт «Ґрати» розпочав роботу у вересні 2019 року в соціальних мережах «Телеграм», «Фейсбук», «Твіттер». У листопаді видання запустило сайт з розділами «Новини», «Статті», «Онлайн», «Монологи», «Процеси», «Ігри» тощо. «Ґрати» пишуть про переслідування журналістів; реформування судової системи і правоохоронних органів; про суди по сепаратизму, держзраді і тероризму на Донбасі; про екстрадиційні суди та інше.

Фото: Ґрати

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2568
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду