Журналіст Башир підробив документи заради інтерв'ю з принцесою Діаною, а BBC приховала обман – розслідування

Журналіст Башир підробив документи заради інтерв'ю з принцесою Діаною, а BBC приховала обман – розслідування

21 Травня 2021
2308

Журналіст Башир підробив документи заради інтерв'ю з принцесою Діаною, а BBC приховала обман – розслідування

2308
Мовник вирішив повернути всі нагороди, отримані за інтерв'ю, включаючи телевізійну премію BAFTA.
Журналіст Башир підробив документи заради інтерв'ю з принцесою Діаною, а BBC приховала обман – розслідування
Журналіст Башир підробив документи заради інтерв'ю з принцесою Діаною, а BBC приховала обман – розслідування

Журналіст ВВС Мартін Башир підробив документи, щоб взяти інтерв'ю в принцеси Діани в 1995 році, а керівництво Британської телерадіомовної корпорації ВВС приховало цей обман. Про це йдеться в незалежному розслідуванні, яке провів колишній суддя Верховного Суду Британії лорд Дайсон, передає ВВС.

Під час розслідування Дайсон виявив:

  • Мартін Башир серйозно порушив правила BBC, сфабрикувавши виписки з банку, щоб отримати доступ до принцеси Діани;
  • Мартін Башир показав фальшиві документи брату принцеси Чарльзу Спенсеру, щоб завоювати його довіру та добитися знайомства з Діаною. Він показав йому фальшиві виписки, у яких нібито йшлося, що колишньому приватному секретарю Діани Патріку Джефсону «платили за стеження за принцесою»;
  • оскільки інтерес ЗМІ до інтерв’ю зростав, ВВС приховала, що дізналася, як Башир організував інтерв’ю.

Дайсон встановив, що Башир брехав керівництву ВВС, яке під час внутрішнього розслідування в 1996 році надто охоче йому вірило. Він також заявив, що ВВС покривало журналіста, навіть коли вже знало про його брехню.

Лорд Дайсон зазначив, що це «це не відповідає високим стандартам цілісності та прозорості» ВВС. За його словами, внутрішнє розслідування BBC було «жахливо неефективним».

Водночас у розслідуванні опублікували нібито лист від Діани. Після інтерв’ю вона нібито написала, що Мартін Башир не показував їй «жодних документів і не дав жодної інформації, про яку [вона] раніше не знала». Башир також каже, що «банківські виписки ніяк не вплинули на особистий вибір принцеси Діани взяти участь в інтерв'ю». Він вибачився за підробку документів, але сказав, що залишається «надзвичайно гордим» за інтерв'ю.

ВВС теж вибачилося перед синами Діани – принцами Вільямом та Гаррі, принцом Чарльзом та графом Спенсером. Окрім цього, мовник вирішив повернути всі нагороди, отримані за інтерв'ю, включаючи телевізійну премію BAFTA (за 1996 рік).

 «Хоча у звіті йдеться про те, що Діана, принцеса Уельська, була зацікавлена ​​в ідеї інтерв'ю ВВС, очевидно, що процес забезпечення інтерв'ю був далекий від того, на що очікує аудиторія. Нам дуже шкода за це. Лорд Дайсон виявив явні недоліки», – заявив генеральний директор ВВС Тім Дейві.

В інтерв'ю принцеси Діани, яке вийшло 20 листопада 1995 року, прозвучала фраза про те, що «нас було троє в цьому шлюбі». Вона мала на увазі роман принца Чарльза з Каміллою Паркер Боулз. Твердження про підроблені документи вперше з'явилися за кілька тижнів після інтерв'ю, що призвело до внутрішнього розслідування ВВС у 1996 році. Тоді Башира повністю виправдали.

У 2020-му виповнюється 25 років з моменту виходу цього інтерв'ю, яке стало історичним. Скандал щодо документів відновився після виходу двох документальних телевізійними фільмів, присвячених 25-й річниці з дня виходу інтерв'ю. У лютому 2020 року брат принцеси Чарльз Спенсер звинуватив корпорацію BBC у приховуванні правди щодо її інтерв'ю. Граф Спенсер стверджує, що Мартін Башир використовував підроблені документи, щоб переконати принцесу Діану в тому, що двоє її старших придворних продавали інформацію про неї газетам: і тому її найкращим способом відшкодування нібито було дати йому інтерв'ю.

Генеральний директор ВВС Тім Дейві у 2020 році оголосив про початок незалежного розслідування щодо Мартіна Башира. Сам журналіст не коментував ці звинувачення. 

14 травня 2021 року ВВС повідомило, що Мартін Башир подав у відставку за станом здоров'я. ЗМІ тоді звернули увагу, що відставка Башира відбулася незадовгого до того, як мали опублікувати розслідування щодо його інтерв'ю.

Фото: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду