У секторі Гази від авіаудару Ізраїлю загинув палестинський журналіст

У секторі Гази від авіаудару Ізраїлю загинув палестинський журналіст

20 Травня 2021
884

У секторі Гази від авіаудару Ізраїлю загинув палестинський журналіст

884
Родичі журналіста, Синдикат журналістів Палестини та Voice of Al-Aqsa вважають, що авіаудар Ізраїлю був націлений на журналіста. Комітет захисту журналістів не відкидає такої можливості.
У секторі Гази від авіаудару Ізраїлю загинув палестинський журналіст
У секторі Гази від авіаудару Ізраїлю загинув палестинський журналіст

У секторі Гази 19 травня від авіаудару Ізраїлю загинув палестинський репортер та ведучий новин радіостанції Voice of Al-Aqsa («Голос Аль-Акси») Юсеф Абу Хусейн. Про це повідомив Комітет захисту журналістів.

За даними CPJ, на світанку 19 травня ізраїльський військовий літак бомбив верхні поверхи житлового будинку в Газі, де Хусейн жив разом з родиною. У результаті вибуху журналіст загинув, його дружина та брат отримали поранення. Комітет захисту журналістів не зміг визначити, чи загинув ще хтось внаслідок авіаудару.

Як пише The Palestine Chronicle, Юсефа Абу Хусейна вже поховали. 

Фото: Mahmoud Ajjour, The Palestine Chronicle

Юсеф Абу Хусейн працював на радіо Voice of Al-Aqsa 12 років. У день загибелі він мав  представити свою програму «Це сталося цього дня». Родичі журналіста, Синдикат журналістів Палестини та Voice of Al-Aqsa вважають, що авіаудари Ізраїлю були націлені на журналіста.

«У світлі попереднього знищення Ізраїлем будівлі, у якій було розташоване радіо Voice of Al-Aqsa, ми не можемо повністю відкинути можливість того, що в будинок Юсефа Абу Хусейна націлилися через його роботу, – сказав представник CPJ на Близькому Сході та в Північній Африці Ігнасіо Мігель Дельгадо. Ізраїльська влада повинна пояснити, чому вони бомбили дім журналіста, цивільного громадянина, який був захищений міжнародним правом. Ізраїльські військові повинні забезпечити, щоб операції в Газі не завдавали шкоди журналістам та новинним виданням».

Комітет захисту журналістів засудив вбивство палестинського журналіста та закликав владу Ізраїлю негайно з'ясувати, чи навмисне вони завдали удару по його дому. CPJ надіслала електронний запит до відділу Ізраїльських сил оборони в Північній Америці. Представники IDF пообіцяли розглянути запит.

Нагадаємо, 7 травня 2021 року після завершення молитви на Храмовій горі в Єрусалимі віруючі палестинці закидали камінням ізраїльських силовиків. Ті застосували гумові кулі, світлошумові гранати і сльозогінний газ. В результаті постраждали близько 200 палестинців. Це дало поштовх для активізації протистояння бойовиків ХАМАС, які контролюють сектор Гази, та Ізраїлю. Палестинці здійснили ракетний обстріл Ізраїлю. Ті відкрили вогонь у відповідь.

Повітряні сили Ізраїлю за тиждень знищили приміщення 23 палестинських та міжнародних ЗМІ. Перший напад на медіа стався 12 травня, після того як ХАМАС випустив серію ракет в Ізраїль. Тоді Ізраїль зруйнував вежу Al-Jawhara, у якій були розташовані 14 медіа, включаючи газету «Palestine Daily News» та арабський телеканал Al-Araby. Наступного дня ізраїльський авіаудар зруйнував вежу Al-Shorouk, у були розташовані сім ЗМІ, включаючи радіо- і телегрупу Al-Aqsa. Останні авіаудари зруйнували бюро американського інформаційного агентства Associated Press та катарського мовника Al Jazeera. На думку ізраїльських військових, ці напади були виправданими, оскільки крило «військової розвідки» правлячого ісламістського руху в секторі Гази ХАМАС мало обладнання в цих будівлях.

Власника будівлі ізраїльтяни заздалегідь попередили про атаку, тож журналістів та всіх інших людей евакуювали. Після цього прессекретарка Білого дому Джен Псакі повідомила, що США вимагають від Ізраїлю гарантувати безпеку журналістів.

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» попросила головну прокурорку Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуду розслідувати авіаудари по приміщенням 23 ЗМІ в секторі Гази та визначити, чи були ці авіаудари військовими злочинами.

Фото: The Palestine Chronicle

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
884
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду