71% журналістів планують висвітлювати бойові дії у разі загострення – опитування ІМІ

71% журналістів планують висвітлювати бойові дії у разі загострення – опитування ІМІ

29 Квітня 2021
1153

71% журналістів планують висвітлювати бойові дії у разі загострення – опитування ІМІ

1153
На момент опитування тільки 21% журналістів мали діючу акредитацію в зону ООС.
71% журналістів планують висвітлювати бойові дії у разі загострення – опитування ІМІ
71% журналістів планують висвітлювати бойові дії у разі загострення – опитування ІМІ

Переважна більшість опитаних українських журналістів (71%) планують висвітлювати події в зоні бойових дій (або на бойових позиціях ЗСУ) у разі загострення ситуації на кордонах України. Такими є результати анонімного адресного опитування медійників, що провів Інститут масової інформації 19-26 квітня 2021 року.

На момент опитування тільки 21% журналістів мали діючу акредитацію в зону ООС. Це свідчить про те, що у разі загострення ситуації більшість журналістів можуть мати проблеми з доступом до подій в зоні бойових дій. Лише 27% опитаних ІМІ журналістів працювали в так званих гарячих точках протягом останніх трьох років.

Експерти Інституту масової інформації нагадують, що перепідготовка журналістів повинна проходити раз на три роки, адже за цей час втрачаються навички роботи в гарячих точках. 73% опитаних журналістів вказали що не відвідували тренінги з безпеки або першої домедичної допомоги з 2018 року.

Це означає, що наразі медійники не мають актуальних знань та навичок. Згідно стандартів міжнародних організацій, що проводять тренінги з безпеки журналістів (RISK, Centurion тощо), оновлювати такі знання і навички потрібно раз на два-три роки. Опитування показало, що для українських журналістів дуже гостро стоїть питання наявності індивідуальних засобів захисту.

Лише 29% опитаних має індивідуальні аптечки. Ще 20% опитаних журналістів вказав що має власні бронежилети (при цьому, каски мають лише 18%). Найгірша ситуація із забезпеченістю редакцій – тільки 12% медійників вказали, що засоби захисту наявні в їхніх редакціях, і їх можуть надати за потреби. Експерти ІМІ зазначають, що така ситуація є неприпустимою, і редакції повинні більше турбуватися за безпеку своїх співробітників. Більша половина опитаних журналістів зазначили, що найбільше їм бракує тренінгів по роботі в зоні бойових дій з практикою та стрес тестами (60%).

На другому місці – потреба в тренінгах з першої домедичної допомоги в зоні бойових дій (51%). І ще 47% опитаних журналістів потребують тренінгу із стресостійкості. Медійним організаціям буде цікаво дізнатися, що 38% опитаних вказали, що відчувають брак знань щодо етичних принципів роботи журналістів в зонах бойових дій.

72% респондентів зазначили, що за можливості бажають отримувати психологічну допомогу у психотерапевта, який розумів би роботу журналістів. Дослідження проводилося методом анонімного адресного онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою. Посилання на анкету надсилали потенційним респондентам – працюючим журналістам і редакторам.

Усього було отримано 128 відповідей від медійників. 79% – респонденти з регіонів України, 21% з міста Києва. 52% жінок, 48% чоловіків. Дослідження проводилося протягом 19-26 квітня 2021 року. Сума відповідей не дорівнює 100%, адже респонденти могли обрати кілька відповідей.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Ілюстративне фото: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1153
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду