ВІЙНА “ЇХНІМИ” ОЧИМА

13 Жовтня 2001
1284

ВІЙНА “ЇХНІМИ” ОЧИМА

1284
У години, коли на очах усього світу розвалювалися Штати-всемогутні, разом із диким CNN-івським логотипом “Америка у війні” перероджувалися і її мас-медіа. Довідка “Детектор медіа”:.
ВІЙНА “ЇХНІМИ” ОЧИМА
Андрій Шевченко працював кореспондентом “Нового каналу” у Нью-Йорку та Вашингтоні після терактів 11 вересня.

Ідеальний для телебачення теракт … Літаки падають по черзі, вежі завалюються не одразу – все без поспіху, залишаючи телевізійникам достатньо часу для того, щоб приготувати сотні камер, які фіксуватимуть весь цей апокаліпсис, кожним новим епізодом примножуючи жах і паніку.

У години, коли на очах усього світу розвалювалися Штати-всемогутні, разом із диким CNN-івським логотипом “Америка у війні” перероджувалися і її мас-медіа. Вони інакше дивляться на свободу слова і навіть на цензуру. Бо ця країна уже бачила, як іменита Ей-Бі-Сі знімала з ефіру шоу, ведучий якого політнекоректно назвав американців боягузами, і як “інкубатор свободи” – Держдепартамент – затуляв рот рупорові цієї свободи – “Голосу Америки”, забороняючи видавати в ефір інтерв”ю з лідером Талібану.

Ці медіа готові на кілька днів відмовитися від реклами, втрачаючи мільярди доларів, - бо вважають, що неетично встик до нью-йоркських руїн видавати в ефір піццу за $8.99 чи новий епілюючий крем. Більше того, самі рекламодавці одразу після трагедії відкликАли з каналів свої ролики. І саме через бойкот рекламодавців закрилося уже згадане “недопатріотичне” Ей-Бі-Сі-шне шоу. Моральний вибір - розкіш, яку в Україні і медіа, і рекламодавці дозволити собі просто не можуть.

Ці медіа виявилися краще готовими до війни, ніж американські військові і дипломати. На всіх серйозних каналах задовго до бомбардувань були напоготові карти Афганістану, на яких розмашистими стрілами можна буде малювати удари “командос” і місця “точкових” ударів. Так само заздалегідь були зверстані й ефіри дня “Ч” – дня удару-відповіді. Власне, телеканали, здається, навіть говорити “війна” почали раніше за конгресменів і генералів.

За останні тижні у житті американських журналістів відбувалися дивні речі. Телеканали дружно відмовлялися показувати заворожуючі, суперхітові кадри пікіруючих літаків і палаючих веж – щоб не травмувати і без того розхитану психіку “янкі”. CNN, яку за її ліберальність і обережність журналістська тусовка називала Clinton News, до хрипоти доводила, що вона не рідше за інших вживає слово “терористи” (забудьте про легендарну презумпцію невинності!). Конкуренція перетворилася на змагання у патріотизмі – хто красивіше зніме американський прапор і у кого сльозивіший кліп під державний гімн. А самі журналісти дістали із пронафталінених скринь патріотичну і зовсім нерепортерську лексику – “наша країна”, “ми готові відповісти”, “ми переможемо”.

У цих нових координатах абсолютно природним виглядає навіть Президент, який свою блискучу сорокахвилинну промову перед Конгресом блискуче читає із … блискуче замаскованих телесуфлерів. Все логічно: в історичні хвилини, коли нація у тривозі, її вождь мусить виглядати ціцероном, орфеєм і богом-олімпійцем в одній особі.

Це тема, яка гіпнотично тримає всю країну біля екранів. Спочатку її показують як фільм жахів, потім як філігранний детектив, потім – як ток-шоу, на яке дедалі більше схожі американські новини. Їхні новини – це повноцінний полілог – з ретельно виписаними діалогами і мізансценами, з рівнозначимими (поруч із ведучим) персонажами-репортерами, за якими стежать, майже як за героями серіалів, - яка у неї сьогодні зачіска, чому він сьогодні хрипить, як цього разу він підколе колегу, якому передає слово. Така собі курилка – поінформована, обережна, але жива!

Місяць після терактів уже подарував американській журналістиці нових героїв. У хрестоматії для репортерів може увійти щоденник CNN-івського Ніка Ричардсона про тиждень, який він переховувався у талібському Афганістані з відомим уже всьому світу відеофоном – єдиним квазітелеінструментом, за який талібські закони не передбачають ув’язнення. Криза ще раз підтвердила, що найкращий результат дає команда, у якій репортерам надається максимум ініціативи, майже повна автономність. В результаті це люди з різних планет – американські “енерджайзери”, які витягують десятихвилинні включення, не даючи глядачеві очі відвести, і сірі українські “електроніки”, які здатні лише виконувати вказівки випускового редактора, бо відвикли, відучені або і ненавчені приймати самостійні рішення. Інша сторона медалі – “їхні” шалена відповідальність і нелюдська професійність. Це тринадцятигодинні робочі дні із ефірами щопівгодини, це маніакальний підбір правильного і коректного слова, кадру, логотипа, це армійські дисципліна і обов’язковість.

Нарешті, все це могло б не спрацювати, якби Америка не мала таких героїв новин - політиків і військових, експертів і дипломатів. Теракти з тисячами жертв стали фантастичним випробуванням для всіх обтяжених владою, які мусили щодня, щогодини виходити до журналістів і пояснювати, переконувати і надихати свій народ. Який дикий контраст з українськими можновладцями, які, судячи з історії зі збитим ТУ, навіть виправдовуватися не вміють, де там – націю підтримати і заспокоїти! З рештою, очевидне і головне: шалені рейтинги новин не набереш самими лише суперісторичними подіями. За цю довіру і за цих глядачів треба було змагатися раніше, щоб у часи великих випробувань просто робити свою справу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Новий канал”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1284
Читайте також
09.11.2005 12:48
Запорожье, для "Детектор медіа"
1 168
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду