Верховний Суд повернув справу щодо спростування публікацій Zaxid.net про ГО «Розвиток громади» на новий розгляд

Верховний Суд повернув справу щодо спростування публікацій Zaxid.net про ГО «Розвиток громади» на новий розгляд

4 Лютого 2021
1174

Верховний Суд повернув справу щодо спростування публікацій Zaxid.net про ГО «Розвиток громади» на новий розгляд

1174
ГО «Розвиток громади» просила спростувати три публікації, дві з яких стосуються силового штурму редакції Zaxid.net у грудні 2018 року.
Верховний Суд повернув справу щодо спростування публікацій Zaxid.net про ГО «Розвиток громади» на новий розгляд
Верховний Суд повернув справу щодо спростування публікацій Zaxid.net про ГО «Розвиток громади» на новий розгляд

Верховний Суд України 21 січня 2021 року повернув на новий розгляд у Господарський суд Львівської області справу про спростування трьох публікацій Zaxid.net, де згадуються члени ГО «Розвиток громади». Про Zaxid.net це повідомив 4 лютого.

ВСУ задовольнив касаційну скаргу видання про скасування рішення Господарського суду Львівської області та постанови Західного апеляційного господарського суду.

«Зазначивши, що наведена у спірних статтях інформація спонукає читача зробити висновок про вчинення членами ГО "Розвиток Громади" кримінально караного діяння, господарські суди попередніх інстанцій не дослідили з якою метою вказані публікації були оприлюднені: інформування громадськості про певні суспільні події чи повідомлення про скоєння конкретного злочинного діяння», – йдеться у рішенні Верховного Суду.

ГО «Розвиток громад» просила спростувати три публікації, дві з яких стосуються силового штурму редакції Zaxid.net у грудні 2018 року:

У судовому позові члени ГО «Розвиток громади» заперечили факт спроб захопити редакцію Zaxid.net та заявили про неправдивість твердження, що власником цієї організації є Ігор Кривецький. Вони також просили спростувати тезу з використаного журналістами скріншоту про дотичність «Розвитку громади» до кримінальної діяльності.

У жовтні 2020 року Господарський суд України частково задовольнив позов ГО «Розвиток громади» та зобов’язав редакцію опублікувати спростування. Zaxid.net подав на це рішення апеляцію, яку програв у жовтні 2020 року.

«21 січня 2021 року цю справу розглянув Верховний Суд України у складі головуючого судді Віталія Зуєва, а також Тетяни Дроботової, Юрія Чумака. Суд ще раз розглянув усі обставини справи та дійшов висновку, що суди попередніх інстанцій не встановили низку важливих фактів у цій справі. Зокрема, вони не встановили щодо кого саме використовувався термін "захоплення" у публікаціях ZAXID.NET та чи цей термін відповідає ознакам кримінальних дій. Суд вважає, що слід брати до уваги не лише зміст конкретних висловлювань, а й контекст, в якому вони були зроблені», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 21 грудня 2018 року редакція львівського видання Zaxid.net (медіахолдинг «Люкс») повідомила про спроби представниками різних громадських організацій потрапити до редакції. Співвласник і генеральний директор медіахолдингу «Люкс» («Люкс ФМ», канал «24», «Максимум ФМ») Роман Андрейко у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що, скоріше за все, причиною пікету стали розслідування журналістів видання Zaxid.net про діяльність ГО «Розвиток громади». За словами пана Андрейка, представники цієї ГО вимагали зустрічі з головним редактором Zaxid.net. Він додав, що редакція виклика державну службу охорони, після чого активісти залишили приміщення. Тоді журналісти збиралися писати заяву до поліції.

У ГО «Розвиток громади» «Детектору медіа» повідомили, що представники їх організації підтримали акцію, організовану іншою ГО.

Галицький районний суд Львова 13 січня 2020 року зобов’язав Галицький районний відділ поліції Львова розпочати досудове розслідування щодо спроби представників різних організацій потрапити до редакції Zaxid.net у грудні 2018 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1174
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду