До суду подали позов проти журналіста Zaxid.net

До суду подали позов проти журналіста Zaxid.net

17 Січня 2020
4086

До суду подали позов проти журналіста Zaxid.net

4086
Проти журналіста видання Zaxid.net Андрія Дрозду подали позов до Галицького районного суду. Іван Спринський, якого журналіст раніше назвав «псевдоактивістом», вимагає спростування цієї інформації й моральної компенсації в розмірі 100 тисяч гривень.
До суду подали позов проти журналіста Zaxid.net
До суду подали позов проти журналіста Zaxid.net

Про це 15 січня повідомило видання Zaxid.net.

Приводом для позову стала публікація «Мальський зробив зауваження Спринському – і ось що почув у відповідь» на сайті Zaxid.net. У тексті Андрій Дрозда називає Івана Спринського «відомим псевдоактивістом». На сайті чоловік фігурує як «гіперактивний» протестувальник – через участь у десятках вуличних акцій. «Це дуже різнопланові акції, які стосуються різних сфер діяльності. Як і бізнесу, як і діяльності певних посадових осіб, так і загалом просто PR-акцій і провокацій. Такі регулярні участі у провокаціях, а також інформація від третіх осіб, що Іван Спринський це робить, бо він є стимульований і вмотивований людьми, які зацікавлені в таких провокаціях, і, в принципі, нас схилили до того, що його треба трактувати як псевдоактивіста», – пояснив пан Дрозда.

У позові Іван Спринський цю інформацію називає «недостовірною» та вимагає її спростування. В ухвалі про відкриття провадження йдеться: «...Інформація, поширювана щодо мене відповідачем, по-перше, має негативний характер, оскільки повідомляє третім особам недостовірну інформацію щодо мене, [...] порушує мої немайнові права, по-друге не є оціночним судженням, а обов'язок доказування її достовірності покладається на відповідача».

Зв'язатися з Іваном Спринським журналістам не вдалося. Не прийшов він і на судове засідання. Наразі суд готується до розгляду справи.

«Як адвокат Андрія Дрозди, вважаю позов незаконним, необґрунтованим з огляду на те, що формулювання "псевдоактивіст" – це звичайне оціночне судження», – сказав адвокат журналіста Юрій Ничка.

Нагадаємо, 17 грудня 2019 року журналісти Zaxid.net Андрій Дрозда та Марта Когут повідомили, що отримують погрози від членів «львівських націоналістичних угруповань» через свою професійної діяльності.

Андрій Дрозда та редакція Zaxid.net звернулися з офіційними заявами в Національну поліцію, Службу безпеки України та Генеральну прокуратуру щодо тиску та погроз через висвітлення діяльності членів організацій «Шквал», «Об’єднання добровольців», «Сокіл», «УСУ АТО», «Розвиток громади» у матеріалах, опублікованих на сайті Zaxid.net.  Зокрема, йдеться про статті «Львівські "тітушки" – хто вони?», «Ідентифікація тітушок», «Повернення в Едем. Ігор Кривецький скупив у атовців 65 га землі біля свого курорту "Едем Резорт"», «Група псевдоактивістів штурмом захопила Львівську міськраду», «Активісти «Розвитку громади» зірвали засідання містобудівної ради у Львові» та інших.   

23 грудня стало відомо, що Національна поліція Львівської області відкрила кримінальне провадження за фактом погроз журналістам Zaxid.net.

На фото Іван Спринський

Фото: Zaxid.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4086
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду