У Словаччині заарештували низку екскерівників поліції в справі про вбивство журналіста – ЗМІ

У Словаччині заарештували низку екскерівників поліції в справі про вбивство журналіста – ЗМІ

6 Листопада 2020
1067
6 Листопада 2020
17:40

У Словаччині заарештували низку екскерівників поліції в справі про вбивство журналіста – ЗМІ

1067
У прокуратурі Словаччини розповіли, що обшуки пройшли в кількох осіб за підозрою в створенні злочинної організації.
У Словаччині заарештували низку екскерівників поліції в справі про вбивство журналіста – ЗМІ
У Словаччині заарештували низку екскерівників поліції в справі про вбивство журналіста – ЗМІ

У Словаччині спецпідрозділ поліції NAKA 5 листопада провів рейди в межах розслідування вбивства журналіста Aktualíty Яна Кучака та його нареченої Мартіни Кушнірової, унаслідок яких затримали низку колишніх працівників поліції. Про це повідомила українська редакція Deutsche Welle.

У прокуратурі Словаччини розповіли, що обшуки пройшли в кількох осіб за підозрою в створенні злочинної організації. «Тим часом на поширених місцевими телеканалами кадрах видно, як співробітники поліції обшукують приватний будинок колишнього керівника поліції, а згодом забирають з собою його самого. Журналісти також задокументували арешти екскерівників антикорупційного підрозділу, спецпідрозділу NAKA та інших колишніх високопоставлених співробітників поліції», – йдеться в повідомленні

Крім того, у вересні 2020 року заарештували колишнього керівника відділу податкових розслідувань, а в січні – колишнього генерального прокурора. Інші прокурори й судді, що проходять у цій справі, а також колишня статссекретарка юстиції Моніка Янковська вже кілька місяців відбувають попереднє ув'язнення.

Як писав ДМ, суд 30 грудня 2019 року оголосив вирок Золтану Андруску, який раніше зізнався в причетності до вбивства журналіста-розслідувача Яна Куціяка та його нареченої Мартіни Кушнірової. Його засудили до 15 років ув'язнення.

Прокуратура Словаччини 23 липня 2020 року попросила засудити до 25 років позбавлення волі трьох фігурантів справи про вбивства журналіста-розслідувача Яна Куціяка та його нареченої Мартіни Кушнірової. Попри це, 3 вересня 2020 року Спеціалізований кримінальний суд у місті Пезінок виправдав одного з найбагатших бізнесменів Словаччини Маріана Кочнера, якого обвинувачували в причетності до вбивства Яна Кучака. Його лише оштрафували на 5000 євро за незаконне зберігання зброї. Суд також повністю виправдав знайому бізнесмена, обвинувачену в організації вбивства Альону Шушову. Колишнього поліцейського Томаша Сабо, якого вважали можливим помічником виконавця вбивства, засудили до 25 років ув'язнення в тюрмі суворого режиму.

Нагадаємо, тіла журналіста Aktualíty Яна Куціяка та його нареченої Мартіни Кушнірової знайшли 25 лютого 2018 року в їхньому помешканні неподалік міста Трнава.

Ян Куціяк став першим журналістом, якого вбили в Словаччині. Через політичну кризу у відставку пішли міністр внутрішніх справ країни Роберт Калінак та міністр культури Марек Мадярич, чиє відомство відповідає за свободу слова в країні.

У рамках розслідування злочину було затримало сімох людей, проте згодом їх всіх звільнили через нестачу доказів. Згодом поліція країни повторно затримала італійського підприємця Антоніна Вадалу, який був одним з фігурантів розслідування Яна Куціяка.

14 березня 2019 бізнесмену Маріану Кочнеру висунули обвинувачення в убивстві журналіста. Він перебуває під вартою через підозри у скоєнні економічних злочинів. 

12 квітня ЗМІ повідомили, що Мірослав Марчек визнав провину. 7 червня 2019 року стало відомо, що Мірослав Марчек розповів, що замовником убивства був росіянин.

21 жовтня 2019 року в Словаччині прокурор передав до суду обвинувальний акт проти одного з найбагатших бізнесменів країни Маріана Кочнера, а також щодо Альони Шушової, Томаша Сабо, Мирослава Марчека та Золтана Андруска, у справі про вбивство словацького журналіста Aktualíty Яна Куціяка та його нареченої Мартіни Кушнірової.

Фото: Deutsche Welle

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1067
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду