Порошенко виграв суд у Шарія, якого назвав «не українським журналістом»

Порошенко виграв суд у Шарія, якого назвав «не українським журналістом»

30 Жовтня 2020
4540

Порошенко виграв суд у Шарія, якого назвав «не українським журналістом»

4540
Анатолію Шарію відмовили в позові про захист честі, гідності та ділової репутації.
Порошенко виграв суд у Шарія, якого назвав «не українським журналістом»
Порошенко виграв суд у Шарія, якого назвав «не українським журналістом»

Київський апеляційний суд 28 жовтня дозволив п’ятому президенту Петру Порошенку не спростовувати слова про те, що проросійський блогер та політик Анатолій Шарій – «не український журналіст» і «він працює на Росію». Про це повідомила «Українська правда».

Київський апеляційний суд, таким чином, скасував рішення Печерського районного суду Києва, який зобов’язував пана Порошенка спростувати ці заяви, та відмовив Анатолію Шарію в позові про захист честі, гідності та ділової репутації.

Предметом спору були слова Петра Порошенка, сказані 10 січня 2019 року під час робочої поїздки у Рівне. Тоді ще президента України запитали: «чому в Україні переслідуються українські журналісти, в тому числі відеоблогер Шарій?», натомість він відповів: «Аж ніяк. Бо Шарій – не український журналіст… Тому що він працює на Росію. І вам не раджу це питати».

13 травня 2020 року Печерський районний суд Києва задовольнив позов Анатолія Шарія до Петра Порошенка про захист честі, гідності та ділової репутації. Суд дійшов висновку, що пан Порошенко стверджував факт, а не давав оціночні судження, тоді як Шарій працював в «Обоз.ua», мав акредитацію до Верховної Ради як кореспондент «From-UA» і «Обозреватель», а тепер має сайт Sharij.net і ютуб-канал. Печерський суд не побачив доказів, що блогер працює в інтересах Росії чи є російським журналістом. Суд зобов’язав Петра Порошенка спростовати цю інформацію.

Оскільки станом на травень 2020 року пан Порошенко вже не був президентом і не міг спростувати інформацію в той спосіб, у який поширив, суддя Олеся Батрин ухвалила, що він має розмістити спростування в «Урядовому кур’єрі», а також заплатити 1 537 гривень судового збору.

Нагадаємо, 17 квітня 2019 року Верховний Суд України не задовольнив касаційну скаргу політика та блогера Анатолія Шарія на рішення в справі про захист честі, гідності та ділової репутації проти телеканалу «Еспресо», у ефірі якого блогера назвали «кремлівським проєктом». Колишній депутат та журналіст, нині член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко сказав, що суд дозволив називати блогером «кремлівським проєктом»

Фото: Українська правда

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4540
Читайте також
05.07.2020 13:00
Ярослав Зубченко
12 664
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду