detector.media
30.10.2020 10:59
Порошенко виграв суд у Шарія, якого назвав «не українським журналістом»
Порошенко виграв суд у Шарія, якого назвав «не українським журналістом»
Анатолію Шарію відмовили в позові про захист честі, гідності та ділової репутації.

Київський апеляційний суд 28 жовтня дозволив п’ятому президенту Петру Порошенку не спростовувати слова про те, що проросійський блогер та політик Анатолій Шарій – «не український журналіст» і «він працює на Росію». Про це повідомила «Українська правда».

Київський апеляційний суд, таким чином, скасував рішення Печерського районного суду Києва, який зобов’язував пана Порошенка спростувати ці заяви, та відмовив Анатолію Шарію в позові про захист честі, гідності та ділової репутації.

Предметом спору були слова Петра Порошенка, сказані 10 січня 2019 року під час робочої поїздки у Рівне. Тоді ще президента України запитали: «чому в Україні переслідуються українські журналісти, в тому числі відеоблогер Шарій?», натомість він відповів: «Аж ніяк. Бо Шарій – не український журналіст… Тому що він працює на Росію. І вам не раджу це питати».

13 травня 2020 року Печерський районний суд Києва задовольнив позов Анатолія Шарія до Петра Порошенка про захист честі, гідності та ділової репутації. Суд дійшов висновку, що пан Порошенко стверджував факт, а не давав оціночні судження, тоді як Шарій працював в «Обоз.ua», мав акредитацію до Верховної Ради як кореспондент «From-UA» і «Обозреватель», а тепер має сайт Sharij.net і ютуб-канал. Печерський суд не побачив доказів, що блогер працює в інтересах Росії чи є російським журналістом. Суд зобов’язав Петра Порошенка спростовати цю інформацію.

Оскільки станом на травень 2020 року пан Порошенко вже не був президентом і не міг спростувати інформацію в той спосіб, у який поширив, суддя Олеся Батрин ухвалила, що він має розмістити спростування в «Урядовому кур’єрі», а також заплатити 1 537 гривень судового збору.

Нагадаємо, 17 квітня 2019 року Верховний Суд України не задовольнив касаційну скаргу політика та блогера Анатолія Шарія на рішення в справі про захист честі, гідності та ділової репутації проти телеканалу «Еспресо», у ефірі якого блогера назвали «кремлівським проєктом». Колишній депутат та журналіст, нині член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко сказав, що суд дозволив називати блогером «кремлівським проєктом»

Фото: Українська правда

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY