Телекомпанія «Прилуки» необ’єктивно та незбалансовано висвітлила конфлікт між організаціями козаків і ветеранів – Незалежна медійна рада

Телекомпанія «Прилуки» необ’єктивно та незбалансовано висвітлила конфлікт між організаціями козаків і ветеранів – Незалежна медійна рада

19 Серпня 2020
6541

Телекомпанія «Прилуки» необ’єктивно та незбалансовано висвітлила конфлікт між організаціями козаків і ветеранів – Незалежна медійна рада

6541
Незалежна медійна рада вважає, що комунальна телекомпанія «Прилуки» порушила професійні стандарти щодо збалансованості, повноти, неупередженості та об'єктивності у своєму сюжеті про конфлікт між Прилуцьким козацьким полком та Прилуцькою міською організацією ветеранів.
Телекомпанія «Прилуки» необ’єктивно та незбалансовано висвітлила конфлікт між організаціями козаків і ветеранів – Незалежна медійна рада
Телекомпанія «Прилуки» необ’єктивно та незбалансовано висвітлила конфлікт між організаціями козаків і ветеранів – Незалежна медійна рада

А також порушила вимоги п. «в» ч. 1 ст. 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (обов’язок поширювати об’єктивну інформацію) та вимоги власного Редакційного статуту.

Такого висновку Незалежна медійна рада дійшла, розглянувши звернення комунальної телекомпанії «Прилуки» з проханням надати висновок щодо дотримання журналістських стандартів і норм Кодексу етики журналіста в матеріалі телекомпанії.

Сюжет телекомпанії висвітлює позицію Прилуцької міської організації ветеранів у конфлікті з Прилуцьким козацьким полком. Конфлікт розгорівся між цим Полком та міською головою, розпочався судовий процес, організація ветеранів була звинувачена керівництвом Полку в підтримці міської влади. Матеріал тривалістю близько 15 хв. практично повністю складається з прямої мови трьох різних представників організації ветеранів, які відкидають звинувачення в заангажованості їхньої організації міською владою, стверджують, що прийшли на судовий процес за власною ініціативою, називають звинувачення керівника козацького полку некоректними та закликають його вибачитися.

Коментарів отамана Прилуцького козацького полку Сергія Ткаченка в матеріалі не подано (за винятком дуже короткого переказу його закидів одним із представників організації ветеранів). Немає в ньому й позиції незалежних експертів. Телеканал погодився подати позицію пана Ткаченка після його претензій, але в рамках тематичної програми «Круглий стіл. На часі», тобто дискусії з представниками ветеранської організації. Однак запис такої програми було відтерміновано з огляду на епідемічну ситуацію.

Незалежна медійна рада нагадує, що одним з основних стандартів інформаційної журналістики є збалансованість, а це передбачає надання слова всім сторонам конфлікту. На думку членів ради, телекомпанія «Прилуки» порушила професійний стандарт збалансованості точок зору опонентів (п. 10 Кодексу етики) та повноти інформації (п. 6 Кодексу етики), оскільки телеглядачі не отримали суттєвої інформації з відповідного питання.

У цьому випадку також не йдеться про відкладений баланс (подання позиції протилежної сторони конфлікту в наступній програмі з того ж циклу), оскільки глядачам не повідомили про висвітлення позиції другої сторони конфлікту в іншій програмі (абзац 4 ст. 9 редакційного статуту телекомпанії). Телеканал не досяг декларованої в редакційному статуті мети подання якомога ширшого спектра думок (абзац 2 статті 9).

На думку членів ради, висвітлення конфлікту в матеріалі є упередженим щодо Прилуцького козацького полку (порушення вимог ст. 7 редакційного статуту телекомпанії) та необ'єктивним (порушення вимог п. «в» ч. 1 ст. 59 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення», п. 6 Кодексу етики, ст. 8 редакційного статуту), оскільки в ньому подається лише одна суб'єктивна точка зору.

Незалежна медійна рада також узяла до уваги той факт, що телекомпанія є комунальним підприємством Прилуцької міської ради, а міська влада Прилук також перебуває в конфлікті з керівництвом Прилуцького козацького полку. Але наразі в Незалежної медійної ради немає достатніх підстав робити висновки про безпосередній вплив міської влади при створенні відповідного телесюжету.

З повним текстом висновку можна ознайомитися за посиланням.

Довідка:

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.

Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями («Центр демократії та верховенства права», «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор Медіа» та «Фундація «Суспільність») і складається із 15 членів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6541
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду