Журналісти Литви закликають припинити переслідування білоруських колег та пропонують їм допомогу

Журналісти Литви закликають припинити переслідування білоруських колег та пропонують їм допомогу

13 Серпня 2020
1105

Журналісти Литви закликають припинити переслідування білоруських колег та пропонують їм допомогу

1105
Редактори засобів масової інформації Литви 13 серпня заявили, що готові допомогти незалежним ЗМІ в Былорусі. Журналісти зазнають нападів, арештів та переслідувань з часів передвиборчої кампанії та дотепер, коли висвітлюють акції протесту проти результатів виборів.
Журналісти Литви закликають припинити переслідування білоруських колег та пропонують їм допомогу
Журналісти Литви закликають припинити переслідування білоруських колег та пропонують їм допомогу

Журналісти та ЗМІ Литви висловлюють підтримку колегам у Білорусі, які піддаються переслідуванням. Про це пише литовське видання Delfi.

«Ми, редактори ЗМІ Литви, висловлюємо солідарність з журналістами, що піддаються переслідуванням в Білорусі. Ми засуджуємо переслідування журналістів, які здійснюються владою Білорусі, а також обмеження доступу до інтернету, інше перешкоджання виконанню ними своїх обов'язків. Арештам журналістів і насильству по відношенню до них не може бути місця в Європі XXI століття. Ми закликаємо негайно припинити ці дії по переслідуванню, що порушують право суспільства на отримання інформації», - йдеться в заяві.

ЗМІ Литви також готові допомогти незалежним ЗМІ в Білорусі, в тому числі і безкоштовно надаючи свій контент та іншу допомогу.

«Білоруська асоціація журналістів» оприлюднила перелік ЗМІ та керівних осіб, до яких можна звертатись по допомогу:

  • «Служба новин Балтії»: Вайдотас Бенюшис, головний редактор, redakcija@bns.lt
  • «Літовське радіо та телебачення»: Інга ЛарІоновайте, керівниця LRT TV, zinios.lt
  • Delfi.lt: Раса Лукайтіте, головна редакторка, delfi@delfi.lt
  • 15min.lt: Раймундас Челенцявичюс, головний редактор, 15min@15min.lt
  • Lrytas.lt: Таутвідас Майкаудас , головний редактор, news@lrytas.lt
  • Tv3 (ТВ): Артурас Анужис, головний редактор, arturas.anuzis@tv3.lt
  • LNK News (ТВ): Роландас Агінтас, директор LNK News and Info TV, rolandas.agintas@lnk.lt
  • IQ Magazine: Овідіюс Лукошюс, головний редактор, o.lukosius@iq.lt
  • Laisvės TV: Андрюс Тапінас, засновник, andrius@laisves.tv
  • Verslo žinios: Роландас Борісас, головний редактор, rolandas.barysas @verslozinios. lt

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Згідно з результатами Національного екзит-полу, Олександр Лукашенко набрав 80.23% голосів, Світлана Тіхановська – 9.9%. Натомість, за даними незалежного екзит-полу, Світлана Тіхановська набрала 72,1%, Олександр Лукашенко – 13,7%.

Прихильники Світлани Тіхановської, не погоджуючись із попередніми результатами виборів, вийшли на мітинги в різних містах Білорусі. Громадяни вимагають від чинного президента Олександра Лукашенка провести чесні вибори без фальсифікацій та відпустити всіх політв'язнів. На розгін протестів направлені військові, міліція та спецтехніка, протестувальників масово затримують, б'ють ногами та дубинками, кидають у них світлошумові гранати, стріляють гумовими кулями. Відомо щонайменше про одного загиблого (офіційно), також кілька сотень отримали поранення.

9 серпня силовики затримали щонайменше 20 журналістів, знімальну групу (три особи) телеканалу «Дождь» видворили до РФ, а українського фотографа Associated Press та кореспондентів російських видань «Медуза» і Daily Storm побили. 

У ніч на 11 серпня силовики застосували проти протестувальників гумові кулі та світлошумові гранати, унаслідок чого постраждали журналісти та фотокореспонденти видань «Наша Ніва», Getty Images, «Белсат», Tut.by і «МБХ медіа». У Білорусі під час масових протестів, 9-10 серпня, чотири журналісти перестали виходити на зв’язок: фотокореспондент МІА «Россия сегодня» Ілля Піталев, журналіст «Белсату» Володимир Луньов, головний редактор опозиційного видання «Наша Ніва» Єгор Мартинович та кореспондент «Медузи» Максим Солопов. Останнього ввечері 11 серпня випустили з ізолятора, у ніч на 12 серпня він повернувся до Росії.

11 серпня під час протестів у Білорусі постраждали та були затримані 12 журналістів: відеооператор Tut.by Всеволод Зарубін, фотографи Tut.by Вадим Заміровський та Дар'я Бурякіна, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, фотографи Associated Press Сергій Гриц і «Нашої Нiви» Надія Бужан, знімальну групу BBC (три журналісти). 

12 серпня побили та затримали політичного оглядача білоруської служби «Радіо Свобода» Віталія Циганкова, також затримали його дружину Ольгу Циганкову, журналістів «Белсату» Любов Луньову й Дмитра Солтана. Також стало відомо про напад на данського журналіста та затримання українських правозахисників і журналістів (співпрацювали з hromadske) Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва.

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв сказав, що «взяв під особистий контроль» роботу білоруських та іноземних журналістів, які мають акредитацію МЗС, під час акцій протесту.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1105
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду