Офіс президента вимагає від влади Білорусі звільнити журналістів Рєуцького та Васильєва (ДОПОВНЕНО)

Офіс президента вимагає від влади Білорусі звільнити журналістів Рєуцького та Васильєва (ДОПОВНЕНО)

13 Серпня 2020
6341

Офіс президента вимагає від влади Білорусі звільнити журналістів Рєуцького та Васильєва (ДОПОВНЕНО)

6341
МСЗ активно працює над звільненням всіх українських громадян, яких затримали під час протестів.
Офіс президента вимагає від влади Білорусі звільнити журналістів Рєуцького та Васильєва (ДОПОВНЕНО)
Офіс президента вимагає від влади Білорусі звільнити журналістів Рєуцького та Васильєва (ДОПОВНЕНО)

Україна вимагає від влади Білорусі якомога швидше звільнити незаконно затриманих у Мінську українських правозахисників і журналістів Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва. Про це 13 серпня повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

«За інформацією української сторони, вони не порушували жодних законів Республіки Білорусь, не брали участі в жодних заворушеннях чи масових акціях, не мали при собі заборонених предметів чи матеріалів. Правозахисники відвідували Білорусь виключно задля отримання достовірної інформації про те, що там відбувається, та задля коментування останніх подій у Мінську для українських засобів масової інформації. Свобода слова та свобода вільного пересування – базові демократичні принципи, які поважаються в усьому світі. Їхнє порушення неприпустиме», – сказав пан Єрмак.

Він уточнив, що Міністерство закордонних справ України активно працює над звільненням всіх українських громадян, яких затримали під час протестів.

ДОПОВНЕНО: Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 13 серпня повідомив, що відомство поки не знає, де утримують українців. За його словами, консул не знайшов журналістів у двох найбільшмх центрах тимчасового утримання осіб, але він продовжує пошуки. МЗС закликало владу Білорусі повідомити причини затримання журналістів та місце їх утримання. Українців у відомстві попросили утриматися від поїздок до Білорусі.

Як писав ДМ, Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва було затримано 12 серпня. Заяви на їхню підтримку також висловили Міністерство закордонних справ України та українські правозахисники та громадські організації. Пізніше стало відомо, що на українців  заведено кримінальну справу за статтею «масові заворушення», яка передбачає від 3 до 8 років ув'язнення.  У їх помешканні в Мінську провели обшуки, унаслідок яких вилучили ноутбук пана Рєуцького та паспорт Євгена Васильєва.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування. Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просували кандидатуру дружини блогера Тіхановського – Світлани. 

Упродовж голосування журналісти фіксували проблеми з інтернетом, військову техніку на вулицях та багатокілометрові черги виборців, детальніше читайте тут.  Крім того, з 9 серпня в Білорусі фіксують проблеми з роботою соціальних мереж і менеджерів, а також перебої в роботі мобільного та кабельного інтернету в операторів ByFly, MTS, Life, «Космос ТВ». 9 серпня також не працювали сайти багатьох великих медіа країни: державної агенції «БелТА», «Наша нива», «Онлайнер», «Белорусский партизан», незалежний портал TUT.by.

У компанії «Белтелеком» заявили, що проблеми зі зв’язком з’явились нібито про «перевантаження каналів через зарубіжний трафік».Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко говорить, що в день виборів інтернет в країні відключали нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». 12 серпня доступ до соціальних мереж, месенджерів, пошукових систем, місцевих та іноземних видань частково відновили

Прихильники Світлани Тіхановської, після оголошення результатів Національного екзит-полу, вийшли на мітинги в різних містах Білорусі. Громадяни вимагають від чинного президента Олександра Лукашенка провести чесні вибори без фальсифікацій та відпустити всіх політв'язнів. На розгін протестів направлені військові, міліція та спецтехніка, протестувальників масово затримують, б'ють ногами та дубинками, кидають у них світлошумові гранати, стріляють гумовими кулями. Відомо щонайменше про одного загиблого (офіційно), також кілька сотень отримали поранення.

Згідно з результатами Національного екзит-полу станом на ранок 10 серпня, Олександр Лукашенко набрав 80.23% голосів, Світлана Тіхановська – 9.9%. Натомість, за даними незалежного екзит-полу станом на 20:30 9 серпня, на виборах президента Білорусі пані Тіхановська набирає 72,1%, Олександр Лукашенко – 13,7%.

9 серпня силовики затримали щонайменше 20 журналістів, знімальну групу (три особи) телеканалу «Дождь» видворили до РФ, а українського фотографа Associated Press та кореспондентів російських видань «Медуза» і Daily Storm побили. 

У Мінську в ніч на 11 серпня силовики застосували проти протестувальників гумові кулі та світлошумові гранати, унаслідок чого постраждали журналісти та фотокореспонденти видань «Наша Ніва», Getty Images, «Белсат», Tut.by і «МБХ медіа». У Білорусі під час масових протестів, 9-10 серпня, чотири журналісти перестали виходити на зв’язок: фотокореспондент МІА «Россия сегодня» Ілля Піталев, журналіст «Белсату» Володимир Луньов, головний редактор опозиційного видання «Наша Ніва» Єгор Мартинович та кореспондент «Медузи» Максим Солопов. Максим Солопов ввечері 11 серпня випустили з ізолятора, у ніч на 12 серпня він повернувся до Росії. Єгора Мартиновича знайшли в ніч на 12 серпня, цого утримували у в’язниці міста Жодіно.

Крім того, 12 серпня побили та затримали політичного оглядача білоруської служби «Радіо Свобода» Віталія Циганкова, також затримали його дружину Ольгу Циганкову, журналістів «Белсату» Любов Луньову й Дмитра Солтана. Також стало відомо про напад на данського журналіста

Фото: ОПУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6341
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Живе Білорусь
1313 дн. тому
Самі не хочуть звільнити Антоненка, Кузьменко, Дугарь? Офіс президента для світу і міжнародних відносин - це секретарки і відповідне ставлення до їх невдоволення обовзку подавати каву. Це для українців в нашій Україні, яка ніяк не може стати Європою, офіс президента наче уряд який нащначає уряд і закони в раді, бо так звикли що там куми все " рішають". Офіційної заяви президента про підтримку народу Білорусі і засудження насилля немає.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду