У Росії зник видавець «Медіазони» Петро Верзилов. Ймовірно його затримали силовики

У Росії зник видавець «Медіазони» Петро Верзилов. Ймовірно його затримали силовики

21 Червня 2020
4372

У Росії зник видавець «Медіазони» Петро Верзилов. Ймовірно його затримали силовики

4372
Джерела повідомляють, що Верзилова затримали нібито через заплановану акцію під час репетиції військового параду у Москві.
У Росії зник видавець «Медіазони» Петро Верзилов. Ймовірно його затримали силовики
У Росії зник видавець «Медіазони» Петро Верзилов. Ймовірно його затримали силовики

Російське видання «Медіазона» 21 червня повідомило, що його видавець та учасник Pussy Riot Петро Верзилов перестав виходити на зв'язок та зник із арендованої квартири. До цього вранці він повідомив колегам, що двері його оселі хтось ламає.

Коли на місце прибув власник квартири, то він не зміг відімкнути двері своїми ключами, довелось викликати спеціалістів, які відкрили помешкання. За даними «Медіазони», у квартирі нікого не було.

Сусіди розповіли журналістам, що в квартиру Верзилова пробивалися близько десять чоловік, двоє з них були в поліцейській формі. 

Телеграм-канал Baza опублікував відеозапис з камер спостереження, на якому видно людей у формі, які заходять до під'їзду Верзилова, один із них тримає в руках кувалду.

Анонімний прокремлівський телеграм-канал «Кремлівська прачка» опублікував знімок, на якому Петро Верзилов сидить у своїй квартирі з невідомим чоловіком перед документами. Фотографія супроводжується підписом: «До Верзилова приходив доктор, а Петро довго не відкривав».

Також у неділю силовики прийшли в московську галерею «AРT4», де проходили виставки арт-групи «Війна», до якої також належить Верзілов.

За даними «Медіазони», в галерею зайшли двоє поліцейських в балаклавах з кувалдою і ломом, після чого з будівлі пролунали як мінімум 12 ударів.

«Російська служба Бі-бі-сі» з посиланням на одного із друзів Петра Верзилова повідомляє, що зникнення видавця може бути пов'язано з акцією, яку той нібито планував провести під час репетиції параду.

Суть акції начебто полягала в тому, щоб встати перед танком і таким чином повторити знаменитий кадр 1989 року, зроблений на пекінській площі Тяньаньмень, який пізніше став символом придушення студентських протестів в Китаї.

Пізніше автор ідеї, порадившись із юристами, вирішив відмовитися від участі в акції. Але припускають, що Верзилов міг вирішити провести її самостійно.

Російський «Інтерфакс» із посиланням на інформовані джерела повідомив, що Петра Верзилова доставили до Слідчого комітету, де він буде давати свідчення у справі про заклики до екстремізму (стаття 280 КК). Справу начебто завели через «розміщення в соцмережах матеріалів екстремістської спрямованості». 

Нагадаємо, у 2018 році Верзилова отруїли. 11 вересня, за словами дівчини Верзилова Вероніки Нікулішиної, у нього почав пропадати зір, а потім мова і здатність пересуватися. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4372
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду