У парламенті проти зловживання правом на доступ до публічної інформації недобросовісними запитувачами

У парламенті проти зловживання правом на доступ до публічної інформації недобросовісними запитувачами

16 Червня 2020
3217

У парламенті проти зловживання правом на доступ до публічної інформації недобросовісними запитувачами

3217
Зареєстровано законопроєкт, у якому хочуть співмірно захистити права та інтереси, як запитувачів інформації, так і органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
У парламенті проти зловживання правом на доступ до публічної інформації недобросовісними запитувачами
У парламенті проти зловживання правом на доступ до публічної інформації недобросовісними запитувачами

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 3660 про внесення змін до закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо надання відповідей на запити, автором якого є народний депутат від фракції партія «Слуга народу» Анатолій Остапенко.

Зокрема, народний депутат пропонує доповнити ч.2 ст. 19 діючого закону «Запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.» реченням «При цьому кількість таких запитів на інформацію від одного запитувача не може перевищувати п’яти запитів в тиждень».

Також додати до ч.1 ст.24 «Відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень:» п.10 «зловживання запитувачами своїм правом на доступ до публічної інформації».

Метою прийняття цього проєкту є врегулювання питання щодо недопущення зловживання своїм правом на доступ до публічної інформації недобросовісними запитувачами.

Автор документу вважає, що, надавши право на отримання публічної інформації, законодавцем не було враховано того фактору, що деякі запитувачі публічної інформації є недобросовісними та, реалізуючи своє право на доступ до публічної інформації, зловживають ним. «Часто до органів державної влади та органів місцевого самоврядування звертаються одні й ті ж самі особи із запитами на отримання публічної інформації. Одноразово, в один день, однією особою може бути подано близько 40 (сорока) і більше запитів на отримання публічної інформації. Отриману інформацію, шляхом перекручування її змісту, недобросовісні запитувачі розповсюджують в соціальних мережах, таких як: Facebook та Instagram, Messenger, WhatsApp, Snapchat та LinkedIn тощо. А тому, внаслідок подачі великої кількості запитів від однієї особи відбувається блокування роботи органів державної влади та місцевого самоврядування, адже державні службовців не можуть повноцінно виконувати свої посадові обов’язки, оскільки їх робота блокується "засипанням" запитами на отримання публічної інформації. Отже, доцільним є внесення змін до Закону України "Про доступ до публічної інформації"», – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Ідея обмежити недобросовісних запитувачів публічної інформації існує давно, але врегульовувати її у такий спосіб – надмірно, вважає медіаюристка ГО «Платформа прав людини», голова комітету Національної асоціації адвокатів України (НААУ) з медіа та рекламного права Людмила Опришко.

«Відомо, що існують запитувачі, які закидають органи влади запитами, щоб "кошмарити" опонентів. Але як можливо обмежити право на доступ до публічної інформації 5-ма запитами на тиждень? А якщо дійсно щось трапилося і необхідно подати більше запитів? Вважаю, що це надмірна норма, це не той спосіб, яким можна вирішити цю проблему у демократичній державі», – сказала адвокатеса у коментарі «Детектору медіа». 

Водночас вона поки не готова сказати, як можна вирішити таку проблему. На її думку, можна запрошувати таких «активних» запитувачів до органів влади, щоб вони самі ознайомлювалися з необхідною публічною інформацією, таким чином не буде перевантажений апарат. Або продовжити строки на відповідь.

Нагадаємо, 3 червня 2020 року парламент підтримав за основу проєкт закону №2228 про внесення змін до статті 15 закону «Про доступ до публічної інформації» щодо зменшення строку оприлюднення проєктів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, яким пропонується зменшити строк оприлюднення проєктів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування до 10 календарних днів.

Фото: Рrometheus

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3217
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду