ZIK повідомив про перешкоджання знімальній групі під судом у справі Стерненка

ZIK повідомив про перешкоджання знімальній групі під судом у справі Стерненка

15 Червня 2020
1594

ZIK повідомив про перешкоджання знімальній групі під судом у справі Стерненка

1594
За словами кореспондентки каналу, поліцейські затримали двох активістів, які заважали їй працювати.
ZIK повідомив про перешкоджання знімальній групі під судом у справі Стерненка
ZIK повідомив про перешкоджання знімальній групі під судом у справі Стерненка

Знімальна група телеканалу ZIK 15 червня 2020 року повідомила про перешкоджання з боку активістів під будівлею Шевченківського районного суду Києва, де обирають запобіжний захід керівнику громадської організації «Небайдужі» та блогеру Сергію Стерненку. Про це повідомляє телеканал.

«Після закінчення включення мене оточила група людей. Можливо, їх було близько сотні. Сюди пронесли колонку, вона дуже гучно працює. Заважає і суду, і ЗМІ», – розповіла кореспондентка Алла Жизневська.

Вона додала, що активісти ввімкнули гучномовці та викрикували різні гасла під час включення. «Активісти лаялися, вказували, як мені жити та де працювати. Правоохоронці оточили мене, щоб я могла виконувати свою роботу, потім почалася справжня бійка. Відомо, що правоохоронці затримали двох радикальних хлопців, які заважали нам працювати, їх відвели в адміністративну будівлю», – сказала кореспондентка.

Як писав ДМ, 15 червня під Шевченківським районним судом Києва, де керівнику громадської організації «Небайдужі» та блогеру Сергію Стерненку обирають запобіжний захід, активісти поштовхалися із прихильниками політика та блогера Анатолія Шарія. Водночас видання «Шарий.net» написало про напад на своїх працівників – одному нібито «вдарили в камеру», іншому «вдарили у вухо».

Поліція пізніше повідомила, що затримала п’ятьох осіб біля Шевченківського суду. За даними блогера Павла Островського, поліцейські затримали Миколу Виговського, Віталія Овчаренка, Антона Коваленка, Андрія Мартиненка. Крім того, як пише народна депутатка Ольга Стефанішина, поліція застосувала силу до низки протестувальників, серед яких – народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин та колишня журналістка, дівчина Сергія Стерненка Наталія Усатенко.

Нагадаємо, на активіста та керівника громадської організації «Небайдужі» Сергія Стерненка в 2018 році тричі скоювали замахи, під час третього він наніс смертельного удару нападнику. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на пана Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом. Один з нападників, Іван Кузнєцов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий нападник, Олександр Ісайкул, був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов був допитаний поліцією. Проте жоден із нападників не отримав повідомлення про підозру.

3 липня 2019 року він повідомив, що подаватиме позовну заяву про захист честі, гідності, ділової репутації та про спростування недостовірної інформації проти телеканалу NewsOne та Андрія Портнова, ексзаступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича. За його словами, Андрій Портнов в ефірі програми «Епіцентр української політики» на каналі NewsOne 10 червня сказав про нього наступне: «Ми зараз говоримо про людину, яка вчинила умисне вбивство особливо небезпечним способом в центрі міста Одеса». 8 липня Солом’янський районний суд Києва прийняв позовну заяву Сергія Стерненка.

Правозахисні організації закликали МВС і нардепів утриматися від тиску на розслідування обставин нападів на активіста та блогера Сергія Стерненка, також вони попросили Службу безпеки України та Офіс генерального прокурора забезпечити справедливе та неупереджене розслідування цієї справи.

11 червня 2020 року активісту та блогеру Сергію Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). СБУ вважає, що розслідування цієї справи пана Стерненка «перейшло із суто юридичної площини в політично-інформаційну». Служба безпеки також сумнівається у версії активіста щодо самооборони. 

12 червня Шевченківській районний суд Києва почав обирати запобіжний захід Сергію Стерненку, проте оголосив перерву до 15 червня. 

Фото: ZIK 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1594
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду