ДБР закрило справу про перешкоджання журналісту «Цензора.нет» нардепом Пономарьовим

ДБР закрило справу про перешкоджання журналісту «Цензора.нет» нардепом Пономарьовим

26 Травня 2020
1586

ДБР закрило справу про перешкоджання журналісту «Цензора.нет» нардепом Пономарьовим

1586
Рішення Держбюро вже оскаржили в Офісі генерального прокурора.
ДБР закрило справу про перешкоджання журналісту «Цензора.нет» нардепом Пономарьовим
ДБР закрило справу про перешкоджання журналісту «Цензора.нет» нардепом Пономарьовим

Державне бюро розслідувань закрило кримінальне провадження за фактом нападу в 2018 році тоді ще народного депутата України із групи «Воля народу», нині депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Олександра Пономарьова на парламентського кореспондента інтернет-видання «Цензор.нет» Івана Марусенка та журналіста «Каменярі-інфо» Михайла Криворучкіна. Про це пан Марусенко написав на своїй сторінці в Facebook.

«ДБР незаконно закрило кримінальну справу, прикриваючи нардепа від ОПЗЖ Олександра Пономарьова», – повідомив він.

Кримінальне провадження щодо перешкоджання законної діяльності журналістів було відкрито в день нападу, 7 лютого 2018 року.

«Справа з огляду на різні причини затягнулась на два роки, та на початку цього року була передана у ДБР, як тепер виявляється, виключно з метою її закрити. Аби закрити кримінальну справу слідчий ДБР Амелін вирішив назвати "приватною та конфіденційною бесідою" спілкування двох депутатів, які посеред Ради голосно та відкрито обговорюють конфліктну ситуацію, коли депутат Сергій Соболєв з трибуни Верховної Ради звинуватив депутата Пономарьова у незаконних діях, а фактично у диверсії проти української армії, а журналісти, які знімають цю бесіду, на думку слідчого ДБР Амеліна, мають запитати у депутатів, чи можна їх знімати на відео на місці їх роботи, бо інакше журналісти вже займаються не більше не менше як "незаконною журналістською діяльністю"», – розповів журналіст, назвавши, твердження слідчого «абсолютно надуманими та незаконними».

Пан Марусенко сказав, що оскаржив рішення Держбюро в Офісі генерального прокурора.

«Будемо чекати від пані Венедіктової її принципової оцінки незаконних дій слідчого ДБР Амеліна. Ну і звісно, якщо пані генеральний прокурор стане на шлях прикриття незаконних дій ДБР та депутата Пономарьова, ми будемо це оскаржувати у судовому порядку», – додав журналіст.

Крім того, він закликав журналістів підтримати його, адже «в таких ситуаціях тільки суспільний розголос зупиняє "ділків від юриспруденції" від їх незаконних оборудок».

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 лютого 2018 року народний депутат із групи «Воля народу» Олександр Пономарьов у кулуарах Верховної Ради вихопив із рук і забрав мобільний телефон у парламентського кореспондента інтернет-видання «Цензор.НЕТ» Івана Марусенка, який знімав на камеру телефону коментар нардепа. Політик вихопив ще один мобільний у журналіста «Каменярі-інфо» Михайла Криворучкіна і теж заховав у кишеню. У відповідь на зауваження журналістів Пономарьов звинуватив їх у провокації і звернувся до охоронців з вимогою вигнати журналістів з будівлі парламенту.

Того ж дня прокуратура міста Києва порушила кримінальне провадження щодо перешкоджання народним депутатом України Олександром Пономарьовим професійній діяльності журналістів. Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідуваннь за ч. 1 ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) КК України.

Згодом журналіст Марусенко розповів, що дав свідчення в прокуратурі і що справу передадуть у СБУ.

18 травня стало відомо, що генпрокурор України Юрій Луценко підписав подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України із групи «Воля народу» Олександра Пономарьова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1586
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду