Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів очолили одразу шість онлайн-ЗМІ

Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів очолили одразу шість онлайн-ЗМІ

15 Травня 2020
5156

Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів очолили одразу шість онлайн-ЗМІ

5156
В українських онлайн-медіа найчастіше порушується професійний журналістський стандарт відокремлення фактів від коментарів.
Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів очолили одразу шість онлайн-ЗМІ
Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів очолили одразу шість онлайн-ЗМІ

Рейтинг ГО «Інститут масової інформації» щодо дотримання журналістських стандартів очолили одразу шість онлайн-ЗМІ, а саме: «Український тиждень», «Укрінформ», «Ліга», «Дзеркало тижня», «Укрінформ», «Букви» та Суспільне. 98,5% матеріалів на цих ресурсах не містили порушень професійних стандартів журналістики. Про це свідчать результати аналізу 19 онлайн-медіа, проведеного в квітні 2020 року.

Друге місце за рівнем дотримання професійних стандартів посіла «Українська правда» – 97,5% матеріалів не містили порушень. Третє місце вже вдруге поспіль утримує сайт «РБК-Україна», і цього разу до нього приєдналися сайти «Цензор» і «Гордон».

Найгіршими сайтами за рівнем дотримання професійних стандартів стали «Страна» (лише 68% матеріалів без порушень) та «Знай.юа» (16% матеріалів написано без порушень).

У середньому стандарт відокремлення фактів від коментарів було дотримано в 91% матеріалів. Його найчастіше порушували – «Знай.юа» (у 75% загальної кількості матеріалів містилися порушення цього стандарту), «Страна» (у 25%), «Обозреватель» (у 18%). Не було зафіксовано порушень стандарту відокремлення фактів від коментарів на сайтах «Укрінформ» та «Український тиждень».

Порушення стандарту достовірності було дотримано в 94,5% загальної кількості матеріалів. Рівень дотримання стандарту достовірності зріс на 2% проти попередньої хвилі моніторингу. Найбільше порушень цього стандарту містилося на сайті «Обозреватель» (у 12,5% загальної кількості новин), а також на сайтах «Сегодня» та «Страна» порушення стандарту перебувало на рівні 12%. Найвищий рівень достовірності зафіксовано на сайтах «Укрінформ», «Букви» та сайті Суспільного.

Найкраще дотримуються в онлайн-медіа стандарту балансу – в 97% загальної кількості матеріалів, що на 2,5% вище, ніж за попередньої хвилі моніторингу. Найбільше незбалансованих новин містилося на сайті «Страна». Не зафіксовано новин з порушенням стандарту балансу на сайтах «Український тиждень», «Дзеркало тижня», «Ліга», «Букви» та сайті суспільного мовника. Порушення цього стандарту найчастіше фіксується в новинах з ознаками замовлення, оскільки такі новини є однобокими.

Моніторинговий аналіз проводився у квітні 2020 року в 19 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ (десять найрейтинговіших, сім ЗМІ, що підписали меморандум Медіаруху за дотримання професійних стандартів, а також два сайти, які висловили бажання бути в переліку медіа, що підлягають моніторингу): obozrevatel.com, segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, znaj.ua rbc.ua, unian.com, gordonua.com, nv.ua (М), liga.net (М), ukrinform.ua (М), zn.ua (М), censor.net.ua (М), tyzhden.ua (М), interfax.com.ua (М), suspilne.mediabykvu.com. Загальна вибірка становила 1900 матеріалів – по 100 матеріалів, узятих поспіль одночасно з кожного сайту, який було охоплено моніторингом. 

З методологією дослідження можна ознайомитися тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Нагадаємо, 11 лютого 2020 року ГО «Інститут масової інформації» оприлюднило рейтинг щодо дотримання журналістських стандартів уперше очолили одразу п’ять онлайн-ЗМІ, а саме: «Український тиждень», «Укрінформ», «Ліга», «Дзеркало тижня» та «Українська правда». 98% матеріалів у виданнях, які посіли перше місце, не містили порушень професійних стандартів журналістики. Друге місце за рівнем дотримання професійних стандартів уперше посів «Цензор.нет», на якому 94% матеріалів не містили порушень. Третє місце – сайт «РБК-Україна».

Своєю чергою, гіршими сайтами за рівнем дотримання професійних стандартів у ІМІ назвали онлайн-медіа «Страна.ua» (лише 60% матеріалів без порушень) та «Знай.юа», де лише 14% матеріалів були написані без порушень (тобто переважна більшість матеріалів на цьому порталі не має стосунку до професійної журналістики).

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5156
Читайте також
29.04.2020 14:33
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
1 777
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду