Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів уперше очолили одразу п’ять онлайн-ЗМІ

Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів уперше очолили одразу п’ять онлайн-ЗМІ

11 Лютого 2020
7498

Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів уперше очолили одразу п’ять онлайн-ЗМІ

7498
Рейтинг ГО «Інститут масової інформації» щодо дотримання журналістських стандартів уперше очолили одразу п’ять онлайн-ЗМІ, а саме: «Український тиждень», «Укрінформ», «Ліга», «Дзеркало тижня» та «Українська правда».
Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів уперше очолили одразу п’ять онлайн-ЗМІ
Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів уперше очолили одразу п’ять онлайн-ЗМІ

Про це свідчать результати проведеного ІМІ за підтримки «Інтерньюз-Нетворк» у січні 2020 року аналізу 17 онлайн-медіа, оприлюдненого 11 лютого.  

98% матеріалів у виданнях, які посіли перше місце, не містили порушень професійних стандартів журналістики.

Друге місце за рівнем дотримання професійних стандартів уперше посів «Цензор.нет», на якому 94% матеріалів не містили порушень. Третє місце – сайт «РБК-Україна».

Своєю чергою, гіршими сайтами за рівнем дотримання професійних стандартів у ІМІ назвали онлайн-медіа «Страна.ua» (лише 60% матеріалів без порушень) та «Знай.юа», де лише 14% матеріалів були написані без порушень (тобто переважна більшість матеріалів на цьому порталі не має стосунку до професійної журналістики).

«В українських онлайн-медіа найчастіше порушується професійний журналістський стандарт відокремлення фактів від коментарів. У середньому цей стандарт було дотримано в 90% матеріалів. На другому місці – порушення стандарту достовірності (його було дотримано в 92,5% загальної кількості матеріалів), і найкраще дотримуються в онлайн-медіа стандарту балансу – в 94,5% загальної кількості матеріалів», – йдеться в дослідженні ІМІ.

З повним аналізом можна ознайомитися тут.

Моніторинговий аналіз проводився в січні 2020 року в 17 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ (десять найрейтинговіших та сім ЗМІ, що підписали меморандум Медіаруху за дотримання професійних стандартів): obozrevatel.com, segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, 112.ua, znaj.ua rbc.ua, unian.com, gordonua.com, nv.ua (М), liga.net (М), ukrinform.ua (М), zn.ua (М), censor.net.ua (М), tyzhden.ua (М), interfax.com.ua (М). Загальна вибірка становила 850 матеріалів – по 50 матеріалів, узятих підряд одночасно з кожного сайту, який було охоплено моніторингом.

З методологією дослідження можна ознайомитися тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews Network.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7498
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду