Поліція може мати сфабриковані «докази», що «Слідство.Інфо» за кимось стежило — Бабінець

Поліція може мати сфабриковані «докази», що «Слідство.Інфо» за кимось стежило — Бабінець

13 Травня 2020
2779

Поліція може мати сфабриковані «докази», що «Слідство.Інфо» за кимось стежило — Бабінець

2779
Головна редакторка «Слідства.Інфо» Анна Бабінець є свідком у справі щодо можливого стеження за колишнім послом США в Україні Марі Йованович.
Поліція може мати сфабриковані «докази», що «Слідство.Інфо» за кимось стежило — Бабінець
Поліція може мати сфабриковані «докази», що «Слідство.Інфо» за кимось стежило — Бабінець

В інтерв'ю виданню НВ журналістка розповіла, що «Слідство.Інфо» робило лише свою роботу - надсилало запити, коли виникали питання до певних осіб. І один із таких запитів колишній журналіст, а нині нардеп Олександр Дубінський передав до МВС як нібито доказ стеження за іноземними посадовцями.

Водночас Анна Бабінець не виключає, що у поліції можуть бути «докази» у справі — проте сфабриковані.

«Ми бачимо, що інколи докази фабрикуються — можливо, в них є якісь «докази», що я чи інші люди зі "Слідства.Інфо" стежили за представниками посольства США. Мені важко передбачити повністю, як розвиватимуться події», - розповіла журналістка.

Вона відзначила, що провадження про можливе стеження за Марі Йованович засекречене, тому вона не знає ніяких подробиць.

«Мені, звісно, хотілося б думати, що це якась формальність, безглуздя; вони зроблять висновки, і я буду першим і останнім журналістом в Україні, який ходить на допит через надісланий запит. Мені б дуже хотілося в це вірити, але важко передбачити, що буде далі», - додала Анна Бабінець.

Вона також висловила жаль, що справу не відкрито стосовно самого Олександра Дубінсьского через ймовірну спробу отримати румунське громадянство.

«З тих даних, які ми, журналісти Слідства.Інфо, отримали, перевірили і пропрацювали разом із колегами з Румунії, нам відомо про те, що більше двох років тому, коли пан Дубінський був нашим з вами колегою-журналістом (навіть розслідувачем себе називав), він подав заяву на отримання громадянства Румунії через фірму, яка допомагає знайти румунське коріння і "все організувати". Думаю, що в кримінальній практиці це називається "підробка документів", але, звісно, поки що я не можу про це говорити — це мають довести слідчі. Він подав заяву і чекав на отримання цього паспорту. Там якісь документи не [верифікували], і, наскільки ми знаємо, вже будучи депутатом він досилав решту документів», - розповіла журналістка.

Нагадаємо, що з січня 2020 року нацполіція розслідує факти можливого стеження в рамках кримінального провадження, відкритого за ознаками порушення ч.2 ст.163 ККУ (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер). У «Слідство.Інфо» повідомили, що раніше Олександр Дубінський закидав їм такі звинувачення.

3 березня Дубінський під час особистої зустрічі передав міністру внутрішніх справ Арсену Авакову матеріали щодо фактів можливого стеження в Україні за посадовцями США.

Він підтвердив журналістам «Слідство.Інфо» та на своїй сторінці в Facebook, що провадження стосується редакції агенції.

Головна редакторка агенції «Слідство.Інфо» Анна Бабінець, своєю чергою, сказала, що вважає такі дії тиском на редакцію. За її даними, документи Олександра Дубінського містять лише інформаційний запит редакції.

Пані Бабінець розповіла, що редакція після слухань в Конгресі США, на яких була оприлюднена інформація про зустрічі українських посадовців з американськими, надіслала 14 подібних запитів.

7 травня 2020 року її викликали на допит як свідка. 

13 травня допит відбувся, але деталі Анна Бабінець повідомити не змогла. За її словами, вона пішла на нього для того, щоб неявка не стала підставою для вилучення документів чи обшуків у офісі «Слідства.Інфо«.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2779
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду