«Вести» пробили дно, публікуючи адреси начебто хворих на коронавірус киян

«Вести» пробили дно, публікуючи адреси начебто хворих на коронавірус киян

8 Квітня 2020
9069
8 Квітня 2020
21:09

«Вести» пробили дно, публікуючи адреси начебто хворих на коронавірус киян

Максим Буткевич
правозахисник, журналіст, координатор проекту «Без кордонів»
9069
Які стандарти та закони порушило видання «Вести» та на яку небезпеку наражає ця публікація киян.
«Вести» пробили дно, публікуючи адреси начебто хворих на коронавірус киян
«Вести» пробили дно, публікуючи адреси начебто хворих на коронавірус киян

8 квітня видання «Вести», яке пов'язують з ексміністром доходів і зборів часів Віктора Януковича Олександром Клименком, опублікувало матеріал з інфографікою під назвою «Где в Киеве зафиксирован Cоvid-19. Вести публикуют улицы и номера домов». Видання стверджує, що ці дані отримало від «джерел у медичних колах» і що «не має мети посіяти паніку». А свою публікацію пояснює двома причинами: щоб кияни мали уяву про масштаби епідемії в столиці та щоб мешканці будинків, де є спалахи, і навколишніх мікрорайонів не ігнорували карантин.

Цей матеріал підхопили кілька сумнівних сайтів (From-ua, «Фраза», «Народна правда») і телеграм-каналів.

Мер Києва Віталій Кличко під час онлайн-пресконференції прокоментував псевдосписки заражених коронавірусом, які тиражуються в інтернеті, пише «РБК-Україна». Він повідомив, що дані про київських пацієнтів, хворих на коронавірус, містяться в базі Моніторингового центру з протидії поширення COVID-19, ця інформація захищена та не потрапляє у відкритий доступ.

На прохання «Детектора медіа» правозахисник і медіатренер Максим Буткевич, координатор проєкту «Без кордонів», висловив свою оцінку публікації «Вестей».

Публікація «Вєстєй» просто вразила. Не через зривання покровів зі справжнього масштабу поширення COVID-19 у Києві (цього немає), а як приклад кричущого порушення ‒ не лише прав людини, а й журналістських стандартів та законодавства України.

Якщо оприлюднена виданням інформація є фейком – то вона може створити напруження у тих мікрорайонах і громадах, які проживають поблизу вказаних адрес. На жаль, як показала нетривала, але вже багата подіями історія COVID -19 в Україні (згадайте події лютого 2020 року в Нових Санжарах), сама лише підозра на інфікування коронавірусом цілком може привести до «полювання на відьом» з боку тих, у кого страх та агресія пересилюють здатність критично мислити та зважувати свої дії.

Якщо ж наведена інформація відповідає справжнім даним – то порушено право на недоторканність особистого життя і розголошено лікарську таємницю. Причому, як злочинно безвідповідальними «джерелами» видання «у медичних колах», так і самими співробітниками видання, які, вочевидь, відіграли активну роль в отриманні та поширенні цієї інформації. Звісно, прізвищ інфікованих людей у матеріалі не вказано – однак це не може бути виправданням цього розголошення: адже під удар потенційно підставляють усіх, хто мешкають за вказаними адресами, від окремо зазначених у публікації приватних будинків – до величезних багатоквартирників або навіть мікрорайонів.

Якщо назвати речі своїми іменами, то «Вєсті» пробили дно, публічно і гучно. Тепер можемо очікувати виправдовувань цього кроку «суспільними інтересами», «інтересами національної безпеки», чи навіть апеляціями до «прав людини» – з уточненням, що мова про тих людей, які живуть довкола наведених адрес.

Насправді, звісно ж, про жодну з указаних причин і обставин тут не йдеться. Розголошення цієї інформації не покращить нічий захист, не змусить людей посилити режим карантину (здається, його не дотримуються зараз саме ті люди, яких жодна інформація не змусить це зробити), і прямо суперечить і суспільним інтересам, і правам людини. Не кажучи вже про те, що жодної нової інформації про поширення коронавірусу ця публікація не надає. Адже мова лише про медично підтверджені випадки, що в умовах надзвичайно малого відсотка протестованих свідчить не про реальну картину, а трошки більше, ніж про ніщо.

Право на конфіденційність медичної інформації та лікарська таємниця захищаються багатьма законодавчими та підзаконними актами України – від статті 32 Конституції та Цивільного кодексу до профільних законів. Можемо лише сподіватися, що публікація «Вєстямі» «коронавірусних адрес» не змусить звертатися до кодексу кримінального, а саме – до відповідної статті 145 «Незаконне розголошення лікарської таємниці».

Пишу «сподіватися», бо в цій статті ККУ кримінальну відповідальність передбачено у випадках, коли умисне розголошення лікарської таємниці спричинило тяжкі наслідки. А вони, сподіваюся, не настануть (усупереч діями співробітників «Вєстєй», а не завдяки). Втім, якщо ці сподівання марні й публікація адрес стане лише першою ланкою в ланцюгу кепських подій – я певен, що видання «Вєсті» з ажіотажем і в подробицях їх висвітлюватиме.

Ілюстрація - Вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9069
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло Думич, Нова Кам'янка, Львівщина
1439 дн. тому
Весті - це агенти з Москви, а ВЄСТІ.UA - агенти зі Львова.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду