Незалежна медійна рада закликала медіа розробити і впровадити правила висвітлення епідемій і надзвичайних ситуацій

Незалежна медійна рада закликала медіа розробити і впровадити правила висвітлення епідемій і надзвичайних ситуацій

25 Лютого 2020
2252

Незалежна медійна рада закликала медіа розробити і впровадити правила висвітлення епідемій і надзвичайних ситуацій

2252
Свою позицію Незалежна медійна рада оприлюднила 25 лютого у зв’язку з висвітленням у медіа епідемії нового штаму коронавірусу SARS-CoV-2.
Незалежна медійна рада закликала медіа розробити і впровадити правила висвітлення епідемій і надзвичайних ситуацій
Незалежна медійна рада закликала медіа розробити і впровадити правила висвітлення епідемій і надзвичайних ситуацій

Незалежна медійна рада вважає неприпустимим використання медіа та комунікаційних платформ для поширення недостовірної, маніпулятивної інформації, чуток, а також для підбурювання до порушення прав людини та громадського порядку під час висвітлення епідемій, стихійних лих та інших подій, що можуть загрожувати здоров'ю та життю людини.

Незалежна медійна рада наголосила, що в ситуаціях підвищеного ризику для життя та здоров’я суспільства загального інформування про перебіг епідемії радикально недостатньо. Необхідно активно шукати фахових коментарів експертів для інформаційно-аналітичних матеріалів чи програм. Надто якщо це стосується медій, що працюють у місцевостях, де розміщують осіб на карантин або ж є інші можливості поширення інфекції.

Незалежна медійна рада констатувала провал роз’яснювальної роботи й належної комунікації з боку українських медіа. Це зробило свій сумний внесок не лише у виникнення протестів і сутичок, але й у подальше розшарування суспільства на тих, хто відчуває глибокий сором за поведінку співвітчизників, і тих, хто, за браком інформації й довіри, побоюється за життя і здоров’я своїх рідних.

Незалежна медійна рада звернула увагу влади і медій на присутність провокаторів на акціях протесту, дії яких спричинили ескалацію конфлікту у громаді, а також на подальшу дегуманізацію місцевих мешканців, у тому числі в журналістських матеріалах, що є неприпустимим у демократичному суспільстві.

Незалежна медійна рада нагадала уряду, що належна комунікація й роз’яснювальна робота як між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, так і налагоджена взаємодія з медіа через проведення регулярних брифінгів та поширення інших медійних матеріалів може запобігти неконтрольованому поширенню масової паніки та протиправній поведінці певних, особливо вразливих, громадян.

Незалежна медійна рада закликала українські медіа, а надто Суспільне мовлення, розробити і впровадити правила висвітлення епідемій і надзвичайних ситуацій, які би, щонайменше, передбачали обов’язкові експертні коментарі і фахові джерела отримання інформації для якісного, збалансованого й виваженого висвітлення ситуацій з метою запобігання виникненню паніки та спалахів насильства. Такі правила мають передбачати, в тому числі, роз’яснювальні матеріали щодо природи та реалістичних, а не роздутих масштабів загрози й можливих превентивних заходів, до яких слід вдаватися людям для захисту чи зниження ризиків для власного здоров'я та безпеки.

Повністю з позицією Незалежної медійної ради можна ознайомитися тут.

Довідка:

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері. 

Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями («Центр демократії та верховенства права», «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор Медіа» та «Фундація «Суспільність») і складається із 15 членів. Голова Незалежної медійної ради – Тарас Шевченко, секретарі – Олена Голуб і Павло Моісеєв.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2252
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду