У Криму зафіксували понад 300 порушень прав журналістів за шість років окупації

У Криму зафіксували понад 300 порушень прав журналістів за шість років окупації

21 Лютого 2020
1605

У Криму зафіксували понад 300 порушень прав журналістів за шість років окупації

1605
В окупованому Криму з кінця лютого 2014 року до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів.
У Криму зафіксували понад 300 порушень прав журналістів за шість років окупації
У Криму зафіксували понад 300 порушень прав журналістів за шість років окупації

Про це йдеться в інформаційно-аналітичній доповіді, яку підготували експерти Центру прав людини Zmina та Кримської правозахисної групи.

Дослідниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова повідомила, що найбільша кількість порушень сталася в березні 2014 року – понад 100.

Правозахисники говорять, що свободу слова на півострові порушують за допомогою:

  • законодавства РФ про протидію екстремістській діяльності;
  • притягнення до кримінальної відповідальності за заклики до сепаратизму;
  • адміністративних переслідувань журналістів;
  • свавільних затримань;
  • фізичних нападів;
  • погроз;
  • ліквідації незалежних ЗМІ;
  • блокування альтернативних джерел інформації.

Щодо чотирьох журналістів та блогерів відкрили кримінальні справи через публікації із твердженнями, що Крим належить Україні. Також відомо про щонайменше 10 кримінальних справ, які мають ознаки політично мотивованого переслідування за свободу слова. Окупаційна влада відкрила 13 адміністративних справ, щоб покарати незгодних за висловлення поглядів. На момент публікації доповіді було відомо про щонайменше 47 випадків свавільних затримань.

За майже шість років моніторингу правозахисники зареєстрували понад 80 випадків повної заборони на проведення фото- і відеознімання та щонайменше вісім випадків відмови в доступі до публічної інформації.

Крім того, правозахисники протягом останніх кількох років систематично фіксують незаконне блокування в Криму українських онлайн-медіа та FM-радіостанцій.

Голова Центру прав людини Zmina Тетяна Печончик зазначила, що цими діями РФ порушує низку міжнародних стандартів. «Ми рекомендуємо урядам іноземних держав продовжувати чинити тиск на владу Російської Федерації для того, щоб припинити утиски незалежних журналістів, блогерів; звільнити всіх українських політв’язнів у Криму і РФ; негайно припинити застосування російського законодавства на тимчасово окупованій території Криму; дозволити українським журналістам в’їжджати до Криму без обмежень; припинити розпалювання мови ворожнечі в медіа», – сказала вона.

Пані Печончик додала, що уряд України може вплинути на ситуацію зі свободою слова в Криму, якщо виконає такі рекомендації:

  • забезпечити ефективне розслідування всіх фактів порушень прав журналістів та блогерів;
  • розробити й ухвалити закони для забезпечення захисту та державної підтримки журналістів і блогерів, які стали жертвами політичних переслідувань РФ;
  • спростити процедуру отримання дозволу на в’їзд на територію тимчасово окупованого Криму для іноземних журналістів і правозахисників.

Нагадаємо, у лютому 2020 року Міжнародна правозахисна організація Freedom House оприлюднила заяву, у якій закликала Росію переглянути вироки журналістів із Криму, а Сполучені Штати, Європейський союз і міжнародну спільноту - наполягати на справедливому і ретельному розслідуванні таких випадків.

Фото: Zmina 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1605
Читайте також
10.03.2020 15:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 070
22.02.2020 12:00
Ярослав Зубченко
10 390
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду