В Іраку застрелили двох журналістів, які висвітлювали антиурядові протести в країні

В Іраку застрелили двох журналістів, які висвітлювали антиурядові протести в країні

14 Січня 2020
1908

В Іраку застрелили двох журналістів, які висвітлювали антиурядові протести в країні

1908
В Іраку 10 січня 2020 року невідомі застрелили репортера іракського телеканалу Dijlah TV Ахмада Абдельсамада (Ahmad Abdelsamad) та оператора каналу Сафаа Галі (Safaa Ghali), які висвітлювали антиурядові протесту в південно-східному місті Басра.
В Іраку застрелили двох журналістів, які висвітлювали антиурядові протести в країні
В Іраку застрелили двох журналістів, які висвітлювали антиурядові протести в країні

Про це повідомила міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів».

За інформацією RSF, журналістів застрелили в їхній машині: Ахмад Абдельсамад загинув одразу від пострілу в голову, а Сафаа Галі помер від отриманих травм у лікарні.

За кілька годин до вбивства Ахмад Абдельсамад опублікував відео, у якому розкритикував «випадкові арешти» в Басрі, які через протести проводили армія та Сили безпеки Іраку.

«Троє журналістів – репортер телебачення Al-Ghadeer TV Фуад Аль-Халфі (Fuad Al-Halfi), оператор Reuters Мохамад Аль-Фартусі (Mohamad Al-Fartusi) та фотограф Al-Sharqiyah Ахмад Рід (Ahmad Raed) – були заарештовані під час акцій протесту в Басрі 10 січня, їх звільнили через годину. Доля четвертого заарештованого журналіста, фотографа Мамуна Мохамада (Mamoun Mohamad), не відома. Поліція Басри також розгромила камеру репортера Radio Al-Mirbad Мустафи Шахіна (Mustafa Shaheen) та погрожувала заарештувати його, якщо він продовжить висвітлювати протести», – йдеться в повідомленні.

«Репортери без кордонів» проінформували, що з загалом шість журналістів були вбиті в Іраку з початку антиурядових протестів 1 жовтня: «Усі були вбиті невстановленими бойовиками».

Керівниця відділу Близького Сходу RSF Сабріна Беннуй (Sabrina Bennoui) додала, що вбивства іракських журналістів залишаються безкарними, «оскільки влада не проводить серйозних розслідувань». Ірак посідає 156 місце із 180 країн світу у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2019 рік.

Нагадаємо, акції протесту через корупцію і безробіття почалися в Іраку 1 жовтня 2019 року. У Багдаді мітингувальники спробували прорватися в урядові будівлі, потім поліція відкрила вогонь, в результаті чого кілька людей були поранені. Після цього, за даними ЗМІ, влада Іраку відключила доступ до інтернету.

Фото: Gulf Center for Human Rights

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1908
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду