У світі щонайменше 250 журналістів ув’язнені за свою роботу – CPJ

У світі щонайменше 250 журналістів ув’язнені за свою роботу – CPJ

11 Грудня 2019
1630

У світі щонайменше 250 журналістів ув’язнені за свою роботу – CPJ

1630
Зокрема, у РФ під вартою перебувають семеро журналістів, четверо з яких робили репортажі з окупованого Криму про кримських татар і про напади на них.
У світі щонайменше 250 журналістів ув’язнені за свою роботу – CPJ
У світі щонайменше 250 журналістів ув’язнені за свою роботу – CPJ

Комітет захисту журналістів (CPJ) виявив щонайменше 250 журналістів, яких утримують у в'язницях через їх роботу. Найбільше ув’язнених представників медіа – у Китаї, Туреччині, Саудівській Аравії, Єгипті, Еритреї, В'єтнамі та Ірані. Про це йдеться в щорічній глобальній доповіді CPJ, оприлюднений 11 грудня.

У 2018 році Комітет захисту журналістів зафіксував 225 ув’язнених медійників по всьому світі.

«Число журналістів, кинутих до в'язниці за виконання своєї роботи, у 2019 році залишалося на рекордно високому рівні в усьому світі. Так, Китай посилив залізну хватку відносно преси, а Туреччина, придушивши практично всі незалежні засоби масової інформації, звільнила деяких журналістів, які очікують суду або апеляції. Авторитаризм, нестабільність і протести на Близькому Сході призвели до зростання числа ув'язнених журналістів в регіоні – особливо в Саудівській Аравії, яка зараз знаходиться на одному рівні з Єгиптом, що займає третє місце в списку "країн-тюремників"», – йдеться в повідомленні.  

За даними CPJ, більшість ув'язнених журналістів стикаються зі звинуваченнями в антидержавній діяльності, а також – у порівнянні з останніми роками число обвинувачених у поширенні «помилкових новин» зросло до 30 проти 28 в 2018 році.  

CPJ повідомляє, що Туреччина вперше за чотири роки не посіла перше місце за кількістю ув’язнених журналістів. «Зменшення кількості ув'язнених журналістів до 47 з 68 в минулому році швидше відображає успішні зусилля уряду президента Реджепа Таїпа Ердогана з припинення незалежних репортажів і критики шляхом закриття понад 100 ЗМІ і пред'явлення звинувачень, пов'язаних з тероризмом, проти багатьох з їхніх працівників», – зазначається в доповіді.  

У 2019 році Комітет виявив, що щонайменше 48 журналістів утримувалися за ґратами в Китаї – це на одного більше, ніж у 2018 році.

Влада Саудівської Аравії в 2019 році утримує щонайменше 26 журналістів за ґратами, що ставить її на третє місце в списку «країн-тюремників» разом з Єгиптом. Загалом в єгипетських в'язницях перебувають 26 журналістів.

У Ірані за ґратами утримують 11 працівників ЗМІ. З 39 журналістів, ув'язнених в країнах Африки на південь від Сахари, основна частина знаходиться в Еритреї.

В'єтнам залишається другим «тюремщиком» в Азії після Китаю, з 12 журналістами за ґратами.

Крім того, згідно із доповіддю, 98% журналістів у в'язниці по всьому світу – це місцеві жителі, які пишуть про власну країну. Три із чотирьох журналістів із закордонним громадянством ув'язнені в Саудівській Аравії, а четвертий – у Китаї. Двадцять засуджених журналістів, або 8% – жінки, порівняно з 13% минулого року. Більше частина затриманих були репортерами, які публікували свої матеріали в інтернеті.

Нагадаємо, Комітет захисту журналістів (CPJ) 2 грудня розпочав щорічну акцію #FreeThePress, метою якої є розповісти про ув’язнених по всьому світу журналістів. Кампанія буде сфокусована на журналістах, ув’язнених у Киргизії, Єгипті, Еритреї, В'єтнамі та ін. У рамках кампанії будуть висвітлювати тяжке становище низки журналістів через Instagram CPJ.

Фото: Франс Пресс/Грег Бейкер

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1630
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду