detector.media
11.12.2019 13:55
У світі щонайменше 250 журналістів ув’язнені за свою роботу – CPJ
У світі щонайменше 250 журналістів ув’язнені за свою роботу – CPJ
Зокрема, у РФ під вартою перебувають семеро журналістів, четверо з яких робили репортажі з окупованого Криму про кримських татар і про напади на них.

Комітет захисту журналістів (CPJ) виявив щонайменше 250 журналістів, яких утримують у в'язницях через їх роботу. Найбільше ув’язнених представників медіа – у Китаї, Туреччині, Саудівській Аравії, Єгипті, Еритреї, В'єтнамі та Ірані. Про це йдеться в щорічній глобальній доповіді CPJ, оприлюднений 11 грудня.

У 2018 році Комітет захисту журналістів зафіксував 225 ув’язнених медійників по всьому світі.

«Число журналістів, кинутих до в'язниці за виконання своєї роботи, у 2019 році залишалося на рекордно високому рівні в усьому світі. Так, Китай посилив залізну хватку відносно преси, а Туреччина, придушивши практично всі незалежні засоби масової інформації, звільнила деяких журналістів, які очікують суду або апеляції. Авторитаризм, нестабільність і протести на Близькому Сході призвели до зростання числа ув'язнених журналістів в регіоні – особливо в Саудівській Аравії, яка зараз знаходиться на одному рівні з Єгиптом, що займає третє місце в списку "країн-тюремників"», – йдеться в повідомленні.  

За даними CPJ, більшість ув'язнених журналістів стикаються зі звинуваченнями в антидержавній діяльності, а також – у порівнянні з останніми роками число обвинувачених у поширенні «помилкових новин» зросло до 30 проти 28 в 2018 році.  

CPJ повідомляє, що Туреччина вперше за чотири роки не посіла перше місце за кількістю ув’язнених журналістів. «Зменшення кількості ув'язнених журналістів до 47 з 68 в минулому році швидше відображає успішні зусилля уряду президента Реджепа Таїпа Ердогана з припинення незалежних репортажів і критики шляхом закриття понад 100 ЗМІ і пред'явлення звинувачень, пов'язаних з тероризмом, проти багатьох з їхніх працівників», – зазначається в доповіді.  

У 2019 році Комітет виявив, що щонайменше 48 журналістів утримувалися за ґратами в Китаї – це на одного більше, ніж у 2018 році.

Влада Саудівської Аравії в 2019 році утримує щонайменше 26 журналістів за ґратами, що ставить її на третє місце в списку «країн-тюремників» разом з Єгиптом. Загалом в єгипетських в'язницях перебувають 26 журналістів.

У Ірані за ґратами утримують 11 працівників ЗМІ. З 39 журналістів, ув'язнених в країнах Африки на південь від Сахари, основна частина знаходиться в Еритреї.

В'єтнам залишається другим «тюремщиком» в Азії після Китаю, з 12 журналістами за ґратами.

Крім того, згідно із доповіддю, 98% журналістів у в'язниці по всьому світу – це місцеві жителі, які пишуть про власну країну. Три із чотирьох журналістів із закордонним громадянством ув'язнені в Саудівській Аравії, а четвертий – у Китаї. Двадцять засуджених журналістів, або 8% – жінки, порівняно з 13% минулого року. Більше частина затриманих були репортерами, які публікували свої матеріали в інтернеті.

Нагадаємо, Комітет захисту журналістів (CPJ) 2 грудня розпочав щорічну акцію #FreeThePress, метою якої є розповісти про ув’язнених по всьому світу журналістів. Кампанія буде сфокусована на журналістах, ув’язнених у Киргизії, Єгипті, Еритреї, В'єтнамі та ін. У рамках кампанії будуть висвітлювати тяжке становище низки журналістів через Instagram CPJ.

Фото: Франс Пресс/Грег Бейкер

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY