Ірина Фріз вважає, що ФСБ Росії має вплив на Bellingcat

Ірина Фріз вважає, що ФСБ Росії має вплив на Bellingcat

15 Листопада 2019
2932
15 Листопада 2019
15:00

Ірина Фріз вважає, що ФСБ Росії має вплив на Bellingcat

2932
Засновник Bellingcat Еліот Хіггінс, своєю чергою, назвав «смішними» ці звинувачення.
Ірина Фріз вважає, що ФСБ Росії має вплив на Bellingcat
Ірина Фріз вважає, що ФСБ Росії має вплив на Bellingcat

Колишня міністерка в справах ветеранів, нині народна депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Фріз вважає, що на дослідницьку групу Bellingcat має вплив Федеральна служба безпеки РФ.

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook після того, як 11 листопада Bellingcat опублікував розслідування про етапи створення і діяльність Міністерства у справах ветеранів України та нібито зв’язки відомства з «неонацистськими організаціями» України. «При підготовці матеріалу автори, з моєї точки зору, вибірково зверталися за коментарями, свідомо чи ні, утримавшись від отримання пояснень колишнього керівництва Міністерства. Вважаю, що ця публікація спрямована на дискредитацію нового відомства та ветеранів України», – пояснила Ірина Фріз.

Вона також сказала, що Bellingcat оприлюднив 16 публікацій по «тематиці неофашизму в України». На її думку, матеріал Bellingcat сповнений «наративів російської пропаганди про "фашистів в Україні", що з 2014 року відпрацьовуються російською владою на всіх рівнях та всіма каналами». У зв’язку з цим пані Фріз вважає, що до дослідницької групу «інфільтровані люди» з ФСБ.

«Інакше я не можу пояснити для себе координованість роботи з російським ресурсом The Іnsider, що контролюється Лубянкою (адреса будівлі ФСБ у Москві, – ДМ)», – пояснила вона.

Вона уточнила, що не говорить про «сплановану кампанія Bellingcat, проплачену ФСБ, але свідомо [говорить] про упередженість, незбалансованість, впливи і певну неетичність зазначеного матеріалу»

Засновник Bellingcat Еліот Хіггінс, своєю чергою, у відкритому листі назвав «безвідповідальними» ці звинувачення: «Звинувачення в тому, що наш партнер The Іnsider контролюється "Лубянкою", посилаючись на штаб ФСБ Росії, є особливо смішним, враховуючи особисті жертви, які приносять журналісти видання, щоб продовжити свою незалежну журналістську діяльність, ведучи розслідування щодо уряду своєї країни, включаючи розслідування щодо служб безпеки».

Він очікує, що Ірина Фріз відкличе свої заяви щодо Bellingcat та The Insider.

Натомість народна депутатка сказала, що робити цього не буде: «Адже вважаю за необхідне звернути увагу засновників цієї структури на деструктивність та заангажованість матеріалів щодо ветеранської спільноти України».

Ірина Фріз додала, що розраховує на проведення детального розслідування щодо цього матеріалу Bellingcat, а також «обґрунтування причин використання російських наративів в публікаціях компанії щодо ветеранів України, дослідження зв’язків своїх партнерів в Росії та дослідження наркотрафіку з Латинської Америки під дахом ФСБ».

Крім того, вона «залишила за собою право» звернутися з листами, що аргументують її позицію, по лінії міжпарламентських зв’язків до парламенту Великої Британії, Конгресу США, Бундестагу ФРН.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2932
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду