Bihus.info номіновано на премію «Репортерів без кордонів»

Bihus.info номіновано на премію «Репортерів без кордонів»

30 Серпня 2019
1248

Bihus.info номіновано на премію «Репортерів без кордонів»

1248
Колектив репортерів, заснований Денисом Бігусом, номіновано у категорії «Вплив».
Bihus.info номіновано на премію «Репортерів без кордонів»
Bihus.info номіновано на премію «Репортерів без кордонів»

Про це йдетсья на сайті організації «Репортери без кордонів», передає ІМІ.

Зазначається, що колектив Bihus.info «неодноразово видавав розслідування щодо корупції та зловживання владою високопосадовцями, серед яких чимало тих, проти кого відкрито справи, або хто був змушений подати у відставку».

Усього оголошено номінантів з 12 країн у трьох категоріях. «За сміливість», «За незалежність» та «За вплив» нагороджуватимуть у Берліні 12 вересня. Досі щороку премію вручали у Парижі, і останнього року – у Лондоні.

Серед номінантів на премію у категорії «Вплив» названий китайський фотокореспондент Лу Гуан, який висвітлює соціальні та екологічні проблеми, спричинені інтенсивністю індустріального розвитку. З 2005 року він мешкав у Нью-Йорку, але 3 листопада 2018 року його арештували під час поїздки до Китаю. Відтоді ані родина, ані колеги нічого не знають про його долю. 

Премія існує з 1992 року і вручається особливо сміливим та незалежним журналістам за роботу, яка має чималий вплив на розвиток суспільства.

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року проект Дениса Бігуса «Наші гроші» оприлюднив перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)». У розслідуванні йшлося про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського - Ігор Гладковський.

У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації». При цьому НАБУ повідомило, що почало досудове розслідування за частиною викладених журналістами фактів. 

4 березня Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО. Того ж дня в ефір вийшла наступна частина розслідування. Ігор Гладковський у відповідь «Нашим грошам» запустив фейсбук-проект «Ваші гроші». Він також подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову.

Петро Порошенко анонсував міжнародний аудит «Укроборонпрому» як наслідок розслідування «Наших грошей», а генпрокурор Юрій Луценко заявив, що генінспекція за допомогою поліграфа шукає, хто злив журналістам інформацію про «Укроборонпром».

11 березня вийшла четверта серія розслідування, в якій журналісти розповіли, що організатори корупційної схеми давали хабарі представникам правоохоронних органів, зокрема ГПУ, СБУ, ДФСУ та НАБУ, аби ті не проводили досудові розслідування та не притягували до відповідальності за незаконні дії. Речниця ГПУ Лариса Сарган після виходу серії в ефір заперечила інформацію про хабарі та затягування справи, проте в ДБР розпочали розслідування за викладеною в журналістському матеріалі інформацією.

Рада громадського контролю (РГК) при НАБУ закликала директора НАБУ Артема Ситника відсторонити працівників, які фігурують у розслідуванні. Він, у свою чергу, записав відеозвернення, в якому заявив про неточності в інформації журналістів. Згодом на сайті НАБУ з'явилося роз'яснення ситуації, в якому сказано, що звинувачення журналістів на адресу бюро є безпідставними, також було оприлюднено листування з «Укроборонпромом» та журналісткою «Наших грошей».

14 березня у НАБУ повідомили, що відсторонили двох детективів, які фігурують в журналістському розслідуванні.

У квітні стало відомо, що в НАБУ завершили розслідування щодо своїх працівників, розпочатого за матеріалами Bihus.info.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1248
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду