З каналу «Руставі-2» масово звільняються журналісти

З каналу «Руставі-2» масово звільняються журналісти

23 Серпня 2019
2026

З каналу «Руставі-2» масово звільняються журналісти

2026
З грузинської телекомпанії «Руставі-2» масово звільняються журналісти, зокрема з каналу пішли команда журналістів і операторів програми «P.S.» та весь склад журналістів інформаційного проєкту «Кур'єр».
З каналу «Руставі-2» масово звільняються журналісти
З каналу «Руставі-2» масово звільняються журналісти

Про це повідомляє «Ехо Кавказ».

Увесь склад журналістів інформаційного проєкту «Кур'єр» звільнився 21 серпня. «Це сталося після звільнення кількох ведучих новинного блоку. З тих пір жоден інформаційний випуск не вийшов в ефір», – йдеться в повідомленні.  

Команда журналістів і операторів програми «P.S.» пішла з каналу 22 серпня. Вони пояснили своє рішення тим, що кілька днів тому без попередження звільнили ведучого програми Георгія Габунію та керівника інформаційної служби Нодара Меладзе.

Крім того, з телекомпанію пішли регіональні кореспонденти. За даними «Ехо Кавказ», з «Руставі 2» звільнилися кореспондентка в Самегрело Емма Гогохія, кореспондентка батумського бюро Тея Варшаломідзе, кореспондент в Гурійському регіоні Володимир Менабде і кореспондентка в Кахетії Ія Гуліашвілі.

З телеканалу також пішли ведучі літературної передачі «Суботній полудень» – письменники Нестан Квінікадзе, Кеті Девдаріані, Лаша Бугадзе і Дато Турашвілі. Вони опублікували спільну заяву, у якій йдеться, що «альтернативи волі не існує, і свобода не продається».

Нагадаємо, 18 липня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) не встановивжодного порушення Конвенції з прав людини в справі грузинської телекомпанії «Руставі 2». Тим самим був залишений в силі вердикт Верховного суду Грузії від 3 березня 2017 року, згідно з яким активи компанії повинні перейти колишньому власнику Кібарі Халваши.

Згодом стало відомо, що публічний реєстр Мін'юсту Грузії зареєстрував Кібарі Халваши власником телекомпанії «Руставі 2». Тепер 60% телекомпанії «Руставі 2» належить Кібарі Халваши, решта 40% – компанії «Панорама».

Після цього відбулися збори партнерів – власників телерадіокомпанії «Руставі-2», на якому прийнято рішення про звільнення Нікі Гварамії з поста директора телекомпанії й призначення на цю посаду Паати Салія, юриста Кібарі Халваши. Крім того, Тбіліський міський суд 11 серпня обрав запобіжний захід у вигляді застави на суму 40 тисяч ларі (13,6 тис. дол.) колишньому генеральному директору грузинського телеканалу «Руставі-2» Ніку Гварамію, якого Генеральна прокуратура Грузії звинувачує у «використанні керівних повноважень на підприємстві з метою отримання вигоди, що спричинило значну шкоду».

12 серпня власник «Руставі-2», бізнесмен Кібар Халваші виставив канал на продаж нібито «через борги». Він уточнив, що готовий до переговорів щодо продажу телеканалу «із будь-якою зацікавленою особою», окрім Михеіла Саакашвілі.

Нове керівництво грузинського телеканалу «Руставі-2» звільнило ведучого авторської програми «P. S.» Георгія Габунію, який російською мовою звернувся до президента Росії Володимира Путіна, використовуючи лише нецензурні вирази. Також були звільнені начальник інформаційної служби Нодар Меладзе і ведуча Нанука Жоржоліані. Крім того, ведучі новинної служби телекомпанії «Руставі 2» Діана Джоджуа і Михеіл Сесіашвілі в прямому ефірі оголосили, що йдуть з каналу.

Колишній генеральний директор грузинського телеканалу «Руставі-2» Нікі Гварамія заснував новий телеканал – Mtavari Arkhi («Головний канал»). Він також став генеральним директором нового каналу. За його задумом, «Головний канал» «має перехопити пальму першості» у «Руставі-2». Крім того, Нікі Гварамія запросив на роботу на «Головний канал» журналістів, яких звільнили з телекомпанії «Руставі-2».
Журналісти грузинської телекомпанії «Руставі-2» бойкотують роботу каналу, а саме: у ефір 21 серпня не вийшла низка новинних програм.

Фото: Ехо Кавказ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2026
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду