Поліція розслідуватиме інцидент між журналісткою та священиком як перешкоджання

Поліція розслідуватиме інцидент між журналісткою та священиком як перешкоджання

11 Березня 2019
2101
11 Березня 2019
19:00

Поліція розслідуватиме інцидент між журналісткою та священиком як перешкоджання

2101
Поліція відкрила провадження щодо перешкоджання журналістці інтернет-видання «Чернівці.Online» Галині Єреміці висвітлювати збори церковної громади. Про це «Детектору медіа» повідомила журналістка.
Поліція розслідуватиме інцидент між журналісткою та священиком як перешкоджання
Поліція розслідуватиме інцидент між журналісткою та священиком як перешкоджання

Провадження зареєстровано 11 березня, правопорушення кваліфіковано за статтею 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста).

Галина Єреміца звернулася 10 березня до Новоселицького відділення поліції із заявою про те, що священик перешкоджав їй знімати збори релігійної громади в селі Рингач Новоселицького району, де розглядалося питання про перехід громади вірян від Московського патріархату до Православної церкви України.

За словами пані Єреміци, священик вихопив у неї телефон і забрав у кишеню. Журналістка каже, що поліція спершу не хотіла кваліфікувати інцидент як перешкоджання. «Мені вчора (10 березня. – ДМ) довелося начальнику Новоселицької поліції читати 15-хвилинний лікнеп про те, що таке перешкоджання журналістській діяльності. Тому що в них складається враження, що перешкоджання – це коли вдарили по голові, є якісь травми, били, прибили. А решта – це нічого. Але я лишилася без засобів роботи на певний час. Добре, що в мене є досвід і я дуже швидко реагую. І я вихопила з кишені священника свій телефон», – розповіла вона «Детектору медіа».

За її словами, такі перешкоджання трапляються з нею досить часто під час висвітлення переходів церковних громад УПЦ МП до ПЦУ. «Від минулого року в мене вже є шість заяв про перешкоджання. Майже на кожних зборах, де розглядається питання переходу церков у ПЦУ, таке відбувається. Я єдина журналістка, яка їздить на такі збори в жилетці Преса”. Вдягаю її на прохання поліції. Але це мене не рятує», – повідомила пані Єреміца.

За її словами, перешкоджання відбувались або безпосередньо під час зборів, де вирішувалось питання переходу з УМП МП у ПЦУ, або під час молитовних стоянь. «Молитовні стояння – це ще більш масове дійство, і ще більш небезпечне. Тому що туди приїжджають священники зі всієї області. Їх багато, і вони можуть затоптати. У мене був і такий досвід. Вони мене вже бачать за кілометр і дуже агресивно налаштовані. Вони взагалі не йдуть на контакт зі мною. Я навіть не питаю жодних коментарів, просто фіксую те, що відбувається, але при цьому вони все одно на мене нападають», – додала журналістка.

«Детектор медіа» надіслав запитання до Чернівецько-Буковинської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату) з проханням прокоментувати слова журналістки і чекає на відповідь.

Нагадаємо, Галина Єреміца написала в поліцію дві заяви: щодо перешкоджання своїй професійній діяльності, а також щодо бездіяльності правоохоронців. За її словами, представники поліції, які охороняли громадський порядок, ніяк не реагували на перешкоджання їй.

На фото: Галина Єреміца, фото: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2101
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду