Підсудному Марківу вперше надали слово у справі про вбивство італійського фоторепортера

Підсудному Марківу вперше надали слово у справі про вбивство італійського фоторепортера

18 Січня 2019
1649

Підсудному Марківу вперше надали слово у справі про вбивство італійського фоторепортера

1649
18 січня відбулось шосте засідання суду. На ньому сторона обвинувачення продемонструвала фотознімки із зображенням Віталія Марківа в зоні бойових дій, зокрема на місці його дислокації – горі Карачун. На вимогу адвоката суддя дозволила підсудному прокоментувати ці світлини.
Підсудному Марківу вперше надали слово у справі про вбивство італійського фоторепортера
Підсудному Марківу вперше надали слово у справі про вбивство італійського фоторепортера

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Так, серед фото із цифрових носіїв інформації, вилучених у Марківа, були світлини брутальних сцен, зокрема рештків тіла. На іншій фотографії боєць Нацгвардії Марків разом із побратимами тримав прапор із нацистською символікою, а поруч на стіні висив синьо-жовтий прапор України. 

Віталій Марків на суді пояснив, що на одному фото, яке йому надіслали через Viber – рештки тіла терориста Мотороли. На другому знімку, за словами підсудного, він разом з іншими солдатами демонструє нацистський прапор, який українці нібито вилучили у терористів.

Зазначається, що на засіданні заслухали чотирьох свідків-правоохоронців оперативного підрозділу з Мілана, які проводили судово-технічну експертизу відео- і фотоматеріалів та апаратури, вилучених у родини загиблого Андреа Роккеллі та обвинувачуваного Віталія Марківа. Також слідчі прослуховували телефонні розмови підсудного бійця.

За словами керівника слідчої групи Паоло Стороні, висновки у розслідуванні вони робили виключно на базі вилучених матеріалів та телефонних прослуховувань. Огляд місця події в Україні італійські слідчі не здійснювали.

Також на суді демонстрували відео, яке зробив Віталій Марків, де видно зону фабрики «Зеус», поруч із якою загинули журналісти. Але ці зйомки проводилися після 24 травня 2014 року – дня загибелі репортера Андреа Роккеллі та його перекладача.

Адвокат Рафаелле Делла Валле виступив з протестом і просив суддю не брати до уваги дані слідства, які, на його думку, не мають стосунку до питання, чи причетний Марків до вбивства. Суддя порадила захисникам українця підготувати перелік подібних матеріалів, а їхню вагомість для справи вирішуватиме суд.

На думку адвоката, фотографіями, які показали під час засідання, спекулюють, щоб представити підсудного цинічним та жорстоким солдатом.

«Але це не має стосунку до суті справи. Головне завдання: довести, що сталося 24 травня 2014 року. Досі ніхто цього не може пояснити. Невідомо, хто і з якої зброї тоді стріляв у репортерів», - зазначив захисник.

Наступне засідання суду відбудеться 25 січня. Планується заслухати експертів із балістики, італійського дипломата та військового експерта. А 8 лютого сторона обвинувачення просить свідчити народний депутатів Верховної Ради України Андрія Антонищака та Богдана Матківського, а також українського прокурора, який керував розслідуванням справи Роккеллі в Україні.

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська (Донецька область) внаслідок мінометного обстрілу італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов загинули, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії затримала громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Сім'я вбитого на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі вимагає від України €500 тис. компенсації. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1649
Читайте також
30.07.2019 16:45
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 973
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду