У Криму закрили справу проти Марлена Мустафаєва, якого судили за публікації в соцмережах

У Криму закрили справу проти Марлена Мустафаєва, якого судили за публікації в соцмережах

3 Листопада 2018
1357
3 Листопада 2018
16:00

У Криму закрили справу проти Марлена Мустафаєва, якого судили за публікації в соцмережах

1357
Районний суд Сімферополя в анексованому Росією Криму за клопотанням слідчого припинив кримінальне переслідування кримськотатарського активіста Марлена Мустафаєва. Активіста обвинувачували в «розпалюванні ненависті або ворожнечі» через пост у соціальній мережі.
У Криму закрили справу проти Марлена Мустафаєва, якого судили за публікації в соцмережах
У Криму закрили справу проти Марлена Мустафаєва, якого судили за публікації в соцмережах

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Ми подали клопотання про припинення кримінального переслідування Марлена Мустафаєва. Після цього слідчий, задовольнивши наше клопотання, також вийшов з клопотанням перед судом про припинення кримінальної справи з винесенням судового штрафу. Київський районний суд також задовольнив клопотання слідчого і припинив кримінальне переслідування з винесенням судового штрафу на 50 тис. рублів. Даний штраф було сплачено з коштів "Кримського марафону". Рішення було прийнято Київським районним суддею Кузнєцовою, 4 жовтня 2018 року. На сьогоднішній день Марлен Мустафаєв вільна людина, без судимості», - розповів адвокат Едем Семедляєв.

«Кримський марафон» - акція для збору коштів на оплату штрафів, оголошена на початку 2017 року, коли кримськотатарським активістам стали масово призначати адміністративні штрафи за їхню діяльність. 

Адвокат пов'язує позицію слідчого і суду з ініціативою президента РФ про поправки до Кримінального кодексу, згідно з якими кримінальна відповідальність за 282 «екстремістську» статтю настає лише після повторного протягом року порушення закону.

Як відомо, Марлена Мустафаєва заарештовували двічі. У лютому 2017 року йому був призначений адміністративний арешт на 11 діб за пост з символікою забороненої в Росії ісламської організації «Хізб ут-Тахрір» в соціальній мережі «ВКонтакте».

У вересні 2018 року Мустафаєва знову арештували на 12 діб за аналогічний пост у Facebook. Пізніше стало відомо, що проти нього порушено кримінальну справу за розміщення в соціальній мережі відео, де містився заклик до мусульман об'єднуватися. Мустафаєв визнав, що відео розміщував він. В іншому випадку слідчий погрожував порушити справу стосовно дружини активіста. Сам Марлен Мустафаєв винним себе не вважав.

На даний час в Криму щонайменше проти семи кримських татар порушено кримінальні справи за 282-ю статтею, в основному за публікації в соціальних мережах.

Нагадаємо, що 26 січня 2017 року у Бахчисараї було затримано адвоката Еміля Курбедінова, який захищає журналіста Миколу Семену. В його будинку та офісі провели обшуки. Адвоката звинувачували «у поширенні екстремістських матеріалів» у соцмережі. Згодом його відпуситили та повернули техніку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1357
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду