detector.media
03.11.2018 16:00
У Криму закрили справу проти Марлена Мустафаєва, якого судили за публікації в соцмережах
У Криму закрили справу проти Марлена Мустафаєва, якого судили за публікації в соцмережах
Районний суд Сімферополя в анексованому Росією Криму за клопотанням слідчого припинив кримінальне переслідування кримськотатарського активіста Марлена Мустафаєва. Активіста обвинувачували в «розпалюванні ненависті або ворожнечі» через пост у соціальній мережі.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Ми подали клопотання про припинення кримінального переслідування Марлена Мустафаєва. Після цього слідчий, задовольнивши наше клопотання, також вийшов з клопотанням перед судом про припинення кримінальної справи з винесенням судового штрафу. Київський районний суд також задовольнив клопотання слідчого і припинив кримінальне переслідування з винесенням судового штрафу на 50 тис. рублів. Даний штраф було сплачено з коштів "Кримського марафону". Рішення було прийнято Київським районним суддею Кузнєцовою, 4 жовтня 2018 року. На сьогоднішній день Марлен Мустафаєв вільна людина, без судимості», - розповів адвокат Едем Семедляєв.

«Кримський марафон» - акція для збору коштів на оплату штрафів, оголошена на початку 2017 року, коли кримськотатарським активістам стали масово призначати адміністративні штрафи за їхню діяльність. 

Адвокат пов'язує позицію слідчого і суду з ініціативою президента РФ про поправки до Кримінального кодексу, згідно з якими кримінальна відповідальність за 282 «екстремістську» статтю настає лише після повторного протягом року порушення закону.

Як відомо, Марлена Мустафаєва заарештовували двічі. У лютому 2017 року йому був призначений адміністративний арешт на 11 діб за пост з символікою забороненої в Росії ісламської організації «Хізб ут-Тахрір» в соціальній мережі «ВКонтакте».

У вересні 2018 року Мустафаєва знову арештували на 12 діб за аналогічний пост у Facebook. Пізніше стало відомо, що проти нього порушено кримінальну справу за розміщення в соціальній мережі відео, де містився заклик до мусульман об'єднуватися. Мустафаєв визнав, що відео розміщував він. В іншому випадку слідчий погрожував порушити справу стосовно дружини активіста. Сам Марлен Мустафаєв винним себе не вважав.

На даний час в Криму щонайменше проти семи кримських татар порушено кримінальні справи за 282-ю статтею, в основному за публікації в соціальних мережах.

Нагадаємо, що 26 січня 2017 року у Бахчисараї було затримано адвоката Еміля Курбедінова, який захищає журналіста Миколу Семену. В його будинку та офісі провели обшуки. Адвоката звинувачували «у поширенні екстремістських матеріалів» у соцмережі. Згодом його відпуситили та повернули техніку.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY